hirdetés

Budapest vezetése is nagyon akarja már az olimpiát. Most új olimpiai helyszínekről döntöttek, s már mindennek megvan a helye, s az is, hogy hol mi létesülhet majd. Igaz, ehhez azért előbb meg kell nyerni majd a 2024-es játékok rendezését. Budapest lendülete érthető, hisz csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben. Róma, úgy tűnik, önként kiszállt.

budapesti-olimpiaGőzerővel dübörög az olimpiai álomgyár. A fővárosi közgyűlés a megpályázott 2024-es olimpia új budapesti létesítményeiről, versenyhelyszínek módosításáról döntött. Óbudán aréna épülhet a bokszolóknak, a Hármashatár-hegyen biciklipálya a hegyikerékpárosoknak, lesz dunai evezőspálya és egy új atlétikai edzőközpont.

Szeneczey Horváth Csaba MSZP-s képviselőnek több önbizalmat kívánt a vita során Tarlós István főpolgármester, s közölte, ne kételkedjen abban, hogy Budapest meg tudja-e rendezni az olimpiát.

A módosításokat természetesen simán megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, így azok bekerülnek a korábban elfogadott pályázati dokumentáció úgynevezett „Master Plan” anyagába.

A közgyűlés elfogadta az olimpiát menedzselő Budapest 2024. Nonprofit Zrt. vezetőcseréjét is. Ahogy az előzetesen kiderült, október 15-től Mihók Attila a cég vezérigazgatója, aki a személyes okok miatt távozó Fekete Miklóst váltja ezen a poszton. Mihók érkezése érthető, hisz bizalmasa kormánypárt vezetésének.

A változtatások kulcseleme a nyitó- és záróünnepség új helyszíne. Eredetileg a Rákóczi-híd lábánál építendő olimpiai atlétikai stadionba tervezték, de a közgyűlés által elfogadott javaslat a Puskás Ferenc Stadionba telepíti ezt. Ennek köszönhetően 60 ezer helyett elég lesz 50 ezres stadiont építeni, amit a rendezvény után egyébként is 15 ezer férőhelyesre fejlesztenek vissza. Itt rendeznék az öttusaversenyeket is, így a népligeti stadionban csak tollaslabda- és taekwondoküzdelmeket rendeznek.

Szegedről Budapestre költöztetik az evezős versenyeket, ehhez Dunai Evezősközpont épül, amitől a fővárosi evezősélet élénkülését is remélik.

A Tüskecsarnokot is bevonják a játékokba, az öttusavívás selejtezőinek helyszíne lesz.

A kézilabdadöntő lebonyolításához új 12 ezres csarnokot – Budapesti Olimpiai Aréna – építenek, ami az olimpia után  atlétikai centrum lesz. A korábbi tervek szerint ennek a  kőbányai vásárközpont adott volna otthont, ennek ritkítják  sportfunkcióit, teret engedve a a sajtó- és közvetítőközpontnak.

A cselgáncs-, birkózás- és az asztalitenisz-események itt kapnak helyet. Óbudán pedig 9 ezer főt befogadó ideiglenes arénát  hoznak létre az ökölvívóknak.