hirdetés

Az állami erdészeteket felügyelő minisztérium és Fazekas Sándor miniszter úgy tűnik, nem vette észre, hogy baj van. Sőt komoly van. A KEHI azonban többek között lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a múlt héten az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után, miután hat állami vállalatnál bűncselekményeket tárt fel a szervezet. A kár elérheti a másfél milliárd forintot. Mint ismeretes, a minisztériumhoz tartozó szintén MVH-nál történt, és az azóta már rég leváltott vezetés érintettségével, szintén súlyos visszaélésekről és korrupciós botrányokról nem tudott  Fazekas miniszter, így érthető, hogy most egyeztetést akar a minisztérium. 

erdészet-index

A KEHI, úgy tudjuk, több hónapos kutatás és vizsgálódás után hat erdészetnél közel 1,5 milliárdos kárt – vagy épp teljesen indokolatlan kiadást és a rossz gazdálkodás miatt elmaradt bevételt – tárt fel.

Az állami erdészeteknél tapasztaltakról a KEHI már tavaly készített egy gyorsjelentést az erdészetek 2010 és 2013 közötti működéséről, és ezt megkapta Lázár János miniszter is. Azt, hogy ezt a jelentést az ESZOSZ milliárdos botránya miatt készítették- e vagy sem, pontosan nem tudni, de érdekes, hogy épp az állami erdészetekben kellett volna a munkanélküliekből képzett munkásoknak az ESZOSZ révén dolgozni, ami nem igazán jött össze. Főként az erdészetek sokszor komoly ellenállása miatt.

Az állami tulajdonú erdőgazdaságok vezetői, legalábbis a hét vizsgált esetében, kétszer annyit kerestek, mint Orbán Viktor. A cégvezérek többségénél pedig átlépték a miniszterelnök által 2010-ben meghatározott kétmilliós fizetési plafont. A KEHI által ősszel ellenőrzött hat erdészet közül ötnek a vezetője a legmagasabb fizetési kategóriába tartozik az állami szektoron belül.

A Népszabadság szerint a visszaélések feltárása után Lázár elrendelte mind a 22 erdőgazdaság átvilágítását, továbbá a KEHI folytatta a Bakonyerdő Zrt.-nél, az Egererdő Zrt.-nél, a Mecsekerdő Zrt.-nél, a ­SEFAG Zrt.-nél, a VERGA Zrt.-nél és a Zalaerdő Zrt.-nél végzett vizsgálatot is kiterjesztve a 2014-es évre, sőt a tavalyi és az idei évre vonatkozóan is tettek megállapításokat. A lap szerint mostanra elkészült a hat gazdaság átvilágításáról szóló részletes vizsgálat, másik 16 erdészet vizsgálata viszont még folyamatban van, de a KEHI már ott is komoly gondokat tapasztalt. A cikkben felidézik, hogy tizenkét gazdaságnál az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálódott, és sorozatos, rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel. A Magyar Idők tavaly írt arról, hogy két esetben a bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért az ügyeket az ÁSZ átadta az illetékes nyomozó hatóságnak.