hirdetés

A Magyarországtól menedékjogot kapó ex-macedón miniszterelnököt újabb bűnügyben ítélték el. Most hatalmi visszaélés miatt ítélték el Nikola Gruevszkit, és kilenc év börtönt kapott. Így összesen már 16 év büntetést kapott Gruevszki hazájában. A macedón politikus Budapesten szerencsére vígan és luxusban él.

 

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy sikkasztásért és pénzmosásért hét év börtönbüntetést kapott, a szkopjei büntetőíróság pénteken távollétében még kilenc évre ítélte Nikola Gruevszkit, az akkor még Macedónia néven ismert Észak-Macedónia volt miniszterelnökét – derül ki a Balkan Insight cikkéből.

Ügyészségi vádak szerint a 2018-ban Magyarországon politikai menedékjogot szerző Nikola Gruevszki kormányfőként 2011-ben azzal a kéréssel találta meg a közlekedési miniszterét, Mile Janakieszkit, hogy romboltassa le egy szövetségesből ellenzéki riválissá váló párt, a az Európai Jövő Pártja (PEI) elnökének, Fijat Canovszkinak a házát. Ez bosszú volt, amiért a PEI nem sokkal azelőtt kilépett a Gruevszki-féle Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) vezette koalícióból. A házat végül arra hivatkozva rombolták le, hogy nem volt rá építési engedély.

A TNT néven ismert ügyben Nikola Gruevszkin kívül még két vádlottja volt, Mile Janakieszkit három év, a Gazi Baba nevű szkopjei kerület polgármesterét, Toni Trajkovszkit négy év börtönt ítélték. A volt közlekedési miniszter a polgármestertől kért és kapott segítséget a ház lerombolásához.

A 2006 és 2016 között regnáló, Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló Nikola Gruevszkit 2018 októberében ítélték Észak-Macedóniában két év letöltendő börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy állami pénzen (átszámítva körülbelül 190 millió forintért) vásároltatott magának egy páncélozott luxuslimuzint. Miniszterelnöksége idején a titkosszolgálat tömegesen hallgatott le észak-macedón állampolgárokat, köztük Nikola Gruevszki politikai ellenfeleit. Állítólag az ország minden századik lakója a célkeresztbe kerülhetett, mintegy 20 ezer ember lehetett érintett az illegális megfigyelésekben. A volt kormányfő pártját 2017-es parlamenti választáson megverték Zoran Zaev szociáldemokratái, ő maga pedig 2018-ban pedig magyar diplomáciai segítséggel menekült el a két év letöltendő börtönbüntetés elől. Ez úgy nézett ki, hogy az észak-macedón fővárosból, Szkopjéból először Albániába ment személyi igazolványával, majd a fővárosban, Tiranában lévő magyar nagykövetségen jelezte, hogy Magyarországon menedékjogot akar kérni. Akkori montenegrói rendőrségi közlésekre hivatkozva a Deutsche Welle írta meg, hogy Nikola Gruevszki két magyar diplomata, a Tiranában szolgálatot teljesítő Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős társaságában Bozjénél lépett be Montenegró területére, aminek a fővárosából, Podgoricából egy olyan nagykövetségi autó vitte el a szerb határig, amiben rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült.

2018 novemberében aztán mindössze egy hét kellett ahhoz, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) döntsön a kétéves börtönbüntetés elől menekülő macedón exkormányfő menedékjogi kérelméről. Nikola Gruevszki pedig úgy kapta meg a menedékjogot, hogy az ilyen rövid idő alatt megszülető döntések szinte mindegyike elutasítást jelent.

Miközben Nikola Gruevszki él és virul Magyarországon, a péceli cége ötmillió forintot kaszált tanácsadásért, a pénteki ítélet már sorozatban a negyedik eset, hogy különféle bűncselekményekért börtönre ítélik. Az első bírósági ítélet még 2018-ban született, két évett kapott egy Mercedes luxuslimuzin illegális megvásárlásáért, aztán jött másfél év már a menekülése után, 2020-ban egy hét évvel korábbi ügyért, ellenzéki politikusok elleni támadásba torkolló uszításért. 2022 áprilisában hét év börtön lett a vége annak, hogy 2006 és 2012 között 1,3 millió eurónak megfelelő macedón dénárt sikkasztott a pártja által gyűjtött adományokból.

( Nagy Attila )