hirdetés

Ismét kártérítési pert vesztett a Mal Zrt., amelynek több mint 4,2 millió forintot, valamint közel ötévnyi kamatot kell megtérítenie a felperesnek. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntése nem jogerős. Eddig 33 esetben történt döntés, de még a 100 milliót sem érte el a kártérítések összege.

vörösiszap

A Fővárosi Törvényszék első fokon hozott keddi döntése szerint az alperes Mal Zrt. megsértette a felperesek egészséghez való jogát, emberi méltósághoz és egészséges környezethez való jogát azzal, hogy mulasztásaival hozzájárult az ajkai telepen található X. számú vörösiszap-tározó gátfalának átszakadásához. A felperesek nem vagyoni, valamint ingatlanuk után vagyoni kártérítést is követeltek, amelyet a bíróság részben megalapozottnak talált.

Szeptember végéig harminchárman kaptak összesen 91,5 millió forintos kártérítést a vörösiszap-károsultak közül abból a 400 millió forintos keretből, amelyet februárban különített el a kormány erre a célra. Eddig hatvanan fordultak a hivatalhoz és negyvenkilenc esetben született olyan határozat, amely megállapította a kérelmező jogosultságát az állami segítségnyújtásra. Ezekből harminchárom emelkedett jogerőre, amelyeket végre is hajtottak.

Eddig egyetlen kérelmet utasítottak el, öten pedig nem tettek eleget a hiánypótlási felhívásnak.

A vörösiszap-katasztrófa, ami több mint öt éve történt, hozzátartozóikat, otthonaikat elvesztők számosan nyertek pert a Mal Zrt. ellen, ám a gyárat eközben felszámolás alá vonták, így a kormány különített el a kártérítésekre forrásokat. A vörösiszap-katasztrófa tíz ember életét oltotta ki.