hirdetés

Nagy bajban egy ismert ügyvéd. Közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség azt a nyíregyházi ügyvédet és társait, akik a vádirat szerint összesen 19 cég „eltüntetésében” vettek részt. Az ügyvéd előzetesben van, egy másik hasonló ügy miatt, ott 49 cégen adott túl.

cégbíróságAz ügyvéd és társai ellen a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016 márciusában már vádat emelt 49 cég ukrán állampolgároknak való színlelt átjátszása miatt, ami a 2013. előtti időszakot érintette.

A mostani vádirat a 2013-2014-ben elkövetett bűncselekményekről szól, de a módszer ugyanaz volt. A vádirat lényege szerint az ügyvédnél jelentkeztek azok a magyar cégtulajdonosok, akik szerettek volna megszabadulni a gazdasági társaságoktól úgy, hogy a cégek vagyonát, könyvelési iratait ténylegesen nem adták át az új ukrán tulajdonosoknak, akiknek nem is állt szándékában megvásárolni és működtetni ezeket a vállalkozásokat. Az ügyletért és az okiratok elkészítéséért az eladók az ügyvédnek fizettek, aki ebből juttatott a társainak és az ukrán vevőknek is.

Az ügyvéd egyik társának a feladata az volt, hogy felkutasson olyan ukrán személyeket, akik hajlandók a nevükre venni cégeket, illetve olyan is előfordult, hogy átmenetileg – amíg nem találtak megfelelő külföldit – ő maga lett az ügyvezető. Egy másik vádlott pedig az ügyvéd kérésére megengedte, hogy az ukránokhoz került cégek székhelye az ő lakásában legyen, noha ott ténylegesen soha nem működtek ezek a vállalkozások.-írta Dr. Zsíros Zsolt, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész az Esti Újságnak.

A fentiek eredménye az lett, hogy a magyar cégnyilvántartás valótlan adatokat tartalmaz a gazdasági társaságok képviselőiről és székhelyeiről.

A korábbi ügy miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő ügyvédet és két társát több rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyész, és velük szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, valamint foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt. Börtönbüntetés az indítvány egy többszörösen büntetett magyar eladóval szemben is, míg két ukrán vevőre enyhébb intézkedést kért az ügyész.

(Fotó: illusztráció)