hirdetés

Újabb feljelentés a Fidesz pártigazgatója által vezetett FTC-nél. Igen kínos, hisz egy újabb bűncselekmény gyanús eset, amit megint nem a klub jelenlegi vezetése tett. Tény kérdése, hogy fénymásolt számlákkal, alkalmanként rosszul számolták el a IX.kerületi Önkormányzat által adott milliókat. Az is tény, hogy az FTC alelnöke Kocsis Máté által vezetett IX.kerületi önkormányzat évi 20 millió forintos támogatást ad a neves sportklubnak. Tény kérdése az is, hogy azért az picit aggasztó, esetleg nem etikus, hogy egy alelnök, aki épp polgármester is, a saját kerületével támogassa azt a klubot, ahol főnökösködik. Minderről Jakabfy Tamás képviselő számolt be, aki meg is tette a feljelentést. Kíváncsian várjuk mi lesz belőle nyomozás, vagy elutasítás.

kubatov gábor

Újabb feljelntés a Fradinál. S ismét nem a Kubatov Gábor vezette átláthatóságot hírdető menedzsment tette a feljelentést, ami már kezd egyre jobban kínos lenni, s kezd úgy tűnni egy messziről jött állampolgárnak, hogy nemcsak a heréit vasalgató műceleb Berki vezette Fradinál voltak aggasztó jelenségek. S úgy látszik ezen földönkivüli jelenségek most is tartanak az üllői úton. A Fradit ezuttal az LMP IX.kerületi politikusa jelentette fel a fura elszámolásai miatt, de úgy tűnik lesz itt még más is.
Józsefváros önkormányzata 2010. óta évi 20 millió forinttal támogatja a Ferencváros kézilabda csapatát. A Fradi nem „ingyen” kapja ezeket az összegeket, hanem a kerületi iskolásoknak tart foglalkozásokat. Azonban az elszámolásaival kapcsolatban 2015. február 23-án feljelentést tett Jakabfy Tamás az LMP képviselője. A IX,kerületi politikus az alábbi írta.
Mivel mindannyian tudjuk, hogy a sport finanszírozása a mai Magyarországon szürke zóna – gondoljunk csak a focistadionokra, a TAO pénzek ügyére és a sportszövetségek fideszesekkel való feltöltésére –, eleve nagyon gyanús volt az a tény, hogy az önkormányzat a Fradi szerződésében még azt is megengedte, hogy fénymásolt rezsiszámlákkal számoljon el. Ez volt az a pont, ami 2014-2015-ben arra késztetett, hogy tüzetesebben is megvizsgáljam a leadott elszámolásokat.
Nagyon fontos előzmény a képviselő testület 2013. január 23-i ülése, amelyben a józsefvárosi képviselő-testület elfogadta a sportegyesület beszámolóját. Szóvá tettem azt, hogy mennyire laza elszámolást engedtünk a Fradinak szemben a közvetlenül a kerületben és a kerületért dolgozó civil szervezetekkel, akik összesen a Fradi támogatásának huszadrészét kapják, és akiknek még csak véletlenül sem támogatjuk a rezsijét. Azzal a javaslattal éltem, hogy a következő testületi ülésre egy olyan szerződés-tervezettel jöjjön be újra az előterjesztés, amely tartalmaz legalább egy költségvetés-tervezetet, részletes pénzügyi beszámoló előírását a következő évre. Eredmény? A Fidesz leszavazta. Hosszabb távon sem volt semmi változás, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy azóta már nem is hozzák a testület elé nemhogy a pénzügyi, de a szakmai beszámolókat sem (a pénzügyieket sohasem hozták).
Hogy a hangulatot egy kicsit visszaadjuk a T. olvasónak, álljon itt pár szemelvény a jegyzőkönyvből :

dr. Bojsza Krisztina (Polgármesteri Hivatal)
A megkötött szerződés szerint példálózó jelleggel került felsorolásra, milyen típusú feladatokra használhatja fel a számlát az FTC, pl. rezsiszámla, terembérlet, személyi jellegű juttatás. A szerződés 4. pontjában szerepelt, hogy számla másolatot kell benyújtania, a beszámolóval egyidejűleg.

Vörös Tamás (Fidesz- KDNP):
Szeretné visszautasítani azt a bújtatott vádat, miszerint a Ferencvárossal valamiféle kivételezés történik.

Egy kis személyeskedés Zentai Oszkártól (Fidesz-KDNP):
Érti, hogy rendben kell lenni a számláknak meg az elszámolásoknak, de valószínűsíti, hogy Jakabfy Tamás életében nem sportolt.

Ezt a kijelentést még a vitában később visszavonta, mert Komássy képviselő szembesítette vele, hogy nemrég vettem részt egy focikupán az önkormányzat csapatában. Egyébként e sorok írója egyetemista korában több tanéven keresztül amatőr szinten kézilabdázott.

Pintér Attila (Jobbik):
„…szerinte egy jó könyvelővel fog tudni számlát bemutatni az FTC, ha arról van szó, és akkor Jakabfy Tamás képviselő megnyugszik.”

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP):
„Abban igaza van Jakabfy Tamás képviselőnek, hogy az elszámolásnak rendben kell lennie…”

Akkor lássuk a medvét, hogyan számolt el a Fradi!
A mostani bejegyzés tárgya csak az első két támogatási szerződés összevetése a már említett laza szerződési követelményekkel. Viszont a helyzet az, hogy még ezeket a laza feltételeket is olyan lazán kezelték, amely bűncselekmények alapos gyanúját vetik fel a következők tekintetében:
A szerződésekben mindannyiszor benne foglaltatott, hogy az aláírástól számított 365 nap alatt használhatók fel. Ehhez képest viszont több olyan számlát találtam, melyek teljesítése a szerződés aláírása előtt
történt. Bár a számlákat csak a szerződés aláírásakor állították ki, de a számlán szerepel a valós dátum is. Hét darab ilyen számla volt a 2010. évi első szerződés vonatkozásában összesen 620.725Ft értékben.

Ugyanennél a szerződésnél a Fradi az elszámolást 2010. december 23-i dátummal adta le, az elszámolásba mégis bekerült két olyan számla, amelyet ennél későbbi dátummal állítottak ki összesen 166.250Ft
értékben.

A második elszámolás tekintetében három fő bérét 2010. januártól decemberig számolták el, pedig erre csak a szerződés aláírásától, azaz novembertől lettek volna jogosultak. Ez összesen 3.821.500Ft.

Szintén ugyanitt egy negyedik alkalmazott bérét júliustól decemberig számolták el, szintén novembertől lett volna jogszerű. Az érintett összeg 320.000Ft.

Az elszámolásokon megtalálható egy bélyegzés, hogy az eredetivel mindenben megegyező másolatról van szó. Majdhogynem lehetetlen azonban ellenőrizni azt, hogy vajon a támogatott nem használta-e fel
ezeket az összegeket más támogatási szerződéshez is. Ezek a bélyegzőlenyomatok ugyanis csak a fénymásolatra kerültek rá.

Hogy ez nem légből kapott feltételezés, azt az is bizonyítja, hogy a két elszámolás összevetésénél is találkoztam kettős elszámolással több ember több havi bérével kapcsolatban. A visszaéléssel érintett
összeg maximum 1.840.000 Ft, a pontos összeg megállapítását a nyomozóhatóság fogja megtenni.

Mindösszesen a szabálytalannak látszó tételek összértéke 6.768.475Ft az teljes támogatási összeg 22,6%-a. Ez még természetesen felfelé és lefelé is változhat a nyomozás megállapításai következtében.

A feljelentést a BTK négy különböző paragrafusában leírt bűntettek elkövetésének gyanúja miatt tettem meg.-írta Jakabfy Tamás, LMP politikus.