hirdetés

Nem áll jól Magyarország szénája Brüsszelben az euro milliárdok megszerzésének az ügyében és lehet a várva várt EU-s pénzek sokáig nem érkeznek még meg. A brüsszeli pletykák szerint semmi garancia arra, hogy a jelenleg befagyasztott euro milliárdok ne a NER lovagoknál kössenek ki, ezért újabb 10 garanciát kér az Európai Bizottság a magyar kormánytól. Szerdán okosabbak leszünk.

 

Újabb feltételeket szabhat az Európai Bizottság a magyar kormánynak, hogy folyósítsák az uniós euro milliárdokat. A magyar kormány eddigi 17 vállalása ugyanis nem elégséges és nem komoly a brüsszeli politikusok szerint. Az EB szerdán dönt a magyar jogállamisági kérdésben, vagyis akkor derülhet ki, hogy az eddig befagyasztott uniós források érkezhetnek-e és, hogy kell-e még valamit tenni ezért vagy sem Orbán Viktornak és csapatának.

Úgy tűnik az Orbán csapat vesztésre áll de lehet apunk egy 11-est az EB-től, azaz ha újabb 10 vállalást tesz a magyar kormány és azok komolyak, akkor a befagyasztott euro milliárdok lassan elkezdhetnek csordogálni Magyarországra. A tét tehát nagy, a hosszabbítás ebben az ügyben focistásan szerdáig tart.

Újhelyi István ellenzéki Eu-s képviselőként úgy látja 90 százalékos valószínűséggel, hogy sajnos nem oldják fel a pénzek befagyasztását, nem szüntetik meg a jogállamisági mechanizmust, hanem új feltételeket szabnak a magyar kormánynak.

Újhelyi úgy tudja , hogy az eddigi 17 vállalás mellett – amelyek jelentős részét a magyar Országgyűlés már el is fogadta – további 10 hasonlót szabnak meg, példaként az „igazságszolgáltatás rendberakását” említette.

Az ellenzéki képviselő beszélt arról is, hogy ez a mostani döntés 3000 milliárd forintot érint. Van még egy 2000 milliárdos tétel, ami az úgynevezett helyreállítási alap, ez a pénz teljesen elveszett volna, ha az Európai Bizottság nem írja alá a magyar tervezetet, ám ez megtörténik, ezért pedig szerinte dicséret illeti Navracsics Tibort.

Orbán elképesztő nagyot hasalt, a magyar társadalom akkor lehet boldog, ha a kormány változtat és érkeznek majd az uniós pénzek.-közölte Újhelyi.