hirdetés

Nincs menekvés. Úgy tűnik, októbertől bővítik a fővárosi nyolcadik kerületi fizetős parkolási övezetek számát. Feltéve, ha eredményes lesz az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás, amelyet a kerületi önkormányzat cége indított. Az új zónában óránként 175 forintért parkolhatnak majd az autósok.

 józsefváros parkolásA Józsefvárosi Gazdálkodási Központ  Zrt. parkolásüzemeltetési feladatok ellátására írt ki pályázatot. Ősztől még több helyen kell ugyanis fizetniük az autósoknak – derült ki a napokban megjelent Közbeszerzési Értesítőből. Az október 1-jén induló rendszer informatikai hátterének biztosítására, üzemeltetésére, a parkolás ellenőrzésére, a kerékbilincselés támogatására, továbbá a jegyautomaták üzemeltetésére és nyilvántartására összesen százmillió forintot különített el a VIII. kerületi önkormányzat.

A fizetős övezetek bővítését tavaly májusban kezdeményezte a józsefvárosi képviselő-testület, az indoklás szerint a kerületi lakók érdekeire hivatkozva.

A meglévő várakozási övezetek a Kerepesi út–Hungária körút–Sport utca–Százados utca–Salgótarjáni út–Asztalos Sándor út által határolt területtel, valamint a Könyves Kálmán körút–Üllői út–Orczy út–Golgota tér–Golgota út–Bláthy Ottó utca–Vajda Péter utca által határolt területtel egészülnek majd ki. A Kőbányai út egy szakasza, illetve a Salgótarjáni út közelében lévő vasútvonal környéke kivétel lenne, ott továbbra sem kellene fizetni a parkolásért, szinte mindenhol máshol azonban igen.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően továbbra is a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég üzemelteti a parkolást, a közbeszerzési eljárás a gyakorlatban a szükséges parkolóórák beszerzését és működtetését, a parkolóhelyek kialakítását, útburkolatok felfestését célozza.

A fizetős övezetet nem terjesztik ki az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződését átívelő felüljáró alatti parkolókra, mivel azok a fővárosi önkormányzat tulajdonában állnak.

Ha a közbeszerzési határidőket tartani tudják, és az eljárás eredményét nem támadja meg senki, akkor októbertől egy hónapos türelmi idővel vezetik be a fizetős parkolást az új helyeken, és ez idő alatt még nem büntetnek meg senkit. Az új zónában a Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint egységesen óránként 175 forint lesz a várakozási díj.

(Fotó: illusztráció)