hirdetés

Káosz van továbbra is az ORÖ-nál, úgy tűnik továbbra is. Ráadásul a Liberálisok feljelentésére nemrég nyomozás indult költségvetési csalás gyanúja miatt, mert nagyon drágák voltak az iskolában használt kréták. Majd 4 millió forint értékben fogyott a kréta az ORÖ szolnoki sulijában. Így talán már érthető, hogy a Hegedűs T.Andrásról elnevezett iskoláját miért akarta az ORÖ  gyorsan bezáratni és megszüntetni, hisz nemrég erről döntött a kétes hírekbe kevert testület.

ORÖ

Kezdjük egy picit a kályhánál. Azaz, hogy mikor ki és miért akarta bezáratni a szolnoki ORÖ iskolát, ahol oly nagymennyiségben fogyott az iskolai kréta egy év alatt. Május közepén még semmi nem utalt arra, hogy az ORÖ a Hegedűs T. Andrásról elnevezett szolnoki iskola és kollégiumát bezáratná, megszüntetné.  Néhány hét múlva a testület egy abonyi vendéglő kerthelyiségében ülésezett , ahol a roma képviselők ekkor már arról határoztak, hogy az ORÖ „nem kívánja tovább fenntartani” a szolnoki iskolát. A „jogszerűtlen felhasználásra került” állami normatívák ügyében Hegedüs István elnök felhatalmazást kért (és kapott) arra, hogy feljelentést tegyen ismeretlen tettes ellen.

Több roma képviselő is azt állítja, hogy az iskola „állítólag” a valódi diáklétszámnál többet jelentett be, az indokoltnál több költségvetési támogatást vett fel.

Makai István, az ORÖ ellenzéki képviselője, a Roma Polgári Tömörülés vezetője kikérte a Kormányhivatal jelentését, amelyben állítólag az iskola működése során felmerült problémákat tartalmazta. A kormányhivatal öt pontban összegezte a különféle működési szabálytalanságokat. Ezek között szerepelt az is, hogy az iskolai tanműhelyben töltött szakmai gyakorlat után a tanulók nem részesültek díjazásban, de költségvetési csalás gyanújáról a kormányhivatal nem tett említést. Megállapította ugyanakkor, hogy a felsorolt pontokban a fenntartó, tehát az ORÖ sértette meg a jogszabályi rendelkezéseket, ennek megfelelően az ORÖ-nek kell gondoskodnia a „feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről”. Különben visszavonják az intézmény működési engedélyét.

A közgyűlésen Hegedüs István elmulasztotta szóba hozni, hogy őt, a fenntartó képviseletét ellátó ORÖ-elnököt komoly felelősség terheli. Nem vette észre, hogy tulajdonképpen saját magát is feljelenti  – mondta Makai István.

Az, hogy az ORÖ nem vállalja tovább az intézmény fenntartását, nemcsak az iskolát, hanem a szolnoki önkormányzatot is váratlanul érte. A döntés tizennyolc pedagógust és mintegy kétszáz tanulót érint. Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP), Szolnok polgármestere közölte: szeretnék, ha az iskola tovább működne.

Egyelőre nem tudni, hogy Hegedüs István az ORÓ elnöke valóban megtette-e a maga feljelentését. A Liberálisok mindenesetre – a kormányhivatal megállapításaira és a RomNet cikkére alapozva – az ügyészséghez fordultak. Elindult a nyomozás, amit az ügyészség határozata szerint az adóhatóság folytat le.

( Romnet-Népszabadság-Esti Újság )