hirdetés

Újabb rablás, újabb fogvatartás és székhez kötött sértett, brutális verés, fenyegetés Budapesten. saját házában kínozták és verték félholtra azt a férfit, akit három ismeretlen személy támadott meg. Mint kiderült korábban a férfi házának a felújításánál dolgoztak a mostani támadói. A három fős banda veszte pedig egy piros cipő lett.

 

Elfogtak a rendőrök három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy újpesti férfi kirablásában; közülük ketten megkötözték, megverték és csonkítással fenyegették az áldozatot.

Az áldozat egy középkorú férfi, aki maga jelentette be telefonon a rendőrségnek január 24-én, hogy megtámadták az otthonában, bántalmazták, megkötözték és elvitték az értékeit – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rablási osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A sokkos állapotban levő férfi elmondása szerint egyedül él a családi házában, 18 óra körül zuhanyozni ment, ekkor elment az áram. Egyszerű műszaki problémára gyanakodott, ezért csak felkapott egy kabátot és kiment, hogy ellenőrizze a villanyóraszekrényt, ekkor érte a támadás.

Két férfi már a küszöbön bántalmazni kezdte áldozatát, aki a földre került, ekkor visszahúzták a házba,
ragasztószalaggal áttekerték a kezétés a lábát , sőt még a szemét is leragasztották, majd neki estek. Ütötték ahol csak érték a házigazdát.

A sértettől azt követelték, hogy adja át értékeit, mondja meg, mit hol találnak a lakásban.

Mindezt komollyá téve még a férfi nyakához, arcához, és a füléhez is kést tettek és fenyegették, hogy levágják az ujjait, ha nem működik együtt.

A székhez ragasztott sértett kínjában nem tehetett mást, de azért is verést kapott, mert a pénztárcájában nem ötezer volt, ahogy mondta a támadóinak, hanem hétezer.

A rendőrség közölte, az egyik elkövető tudta, hogy van egy széf a házban, azért is bántalmazták a férfit, hogy a nyitókódot megszerezzék. A széfben azonban nem találtak értékeket, ezért elvették a férfi két bankkártyáját, amelyek PIN-kódjait is megkapták. Az egyik rabló ekkor elment egy közeli ATM-hez és pénzt vett fel a kártyáktól. Ezt többször is megismételték úgy, hogy a férfit arra kényszerítették, a interneten keresztül a bankjánál emelje meg a napi felvehető limitjét. Amikor már több pénzt nem tudnak szerezni, a férfit egy másik szobában székhez kötözték, majd rázárták a ház ajtaját.

A bűncselekmény három és fél órán keresztül tartott – emelte ki Nyerges Béla, hozzátéve: a férfinak végül sikerült kiszabadítania magát, a hátsó ajtón kiosont, majd a kerítésen átmászva a szomszédjához menekült és ott kért segítséget.

A nyomozásról az alezredes elmondta: a szomszédok, akik bár nem észlelték a bűncselekményt, felfigyeltek az utcában egy „idegen autóra”. Beszámoltak arról is, hogy tavaly az áldozat házán nagyobb felújítást hajtottak végre, az egyik munkáscsapat vezetőjét látták hasonló kocsival. A rendőrök megtalálták az érintett autó rendszámát, ez alapján pedig a tulajdonost, egy nyírségi, többszörösen büntetett előéletű férfit, majd gyorsan a rendőrség látókörébe került még két férfi, őket összehangolt akcióban Mátészalkán és Budapesten fogták el.

A házkutatások során a VIII. kerületi lakásban megtalálták a sértett mobiltelefonját, okosóráját, de még az elkövetéshez használt két konyhakést is. Ezeket a sajtótájékoztatón is bemutatták, továbbá egy piros cipőt, amelynek azért volt jelentősége, mert a hirtelen támadás miatt csak erre tudott visszaemlékezni a sértett.

A három gyanúsított közül ketten mindent tagadtak és nem tettek vallomást, harmadik társuk azonban őszinte, minden részletre kiterjedő vallomást tett. A férfi elmondta, hogy gyerekkoruk óta egy környéken laktak, ismerték egymást, a kivitelezésekkel foglalkozó L. Sándor segédmunkásként alkalmazta őket. Az egyik segédmunkás, K. András dolgozott is a megtámadott férfi házán – fogalmazott Nyerges Béla.

A bűncselekményt T. János és K. András követte el, ők kapcsolták le a villanyórát is, míg L. Sándor a kocsiban várakozott, s fuvarozta K. Andrást is a ház és az ATM között. Több körben összesen 600 ezer forintot vettek fel a férfi számlájáról. L. Sándor ellen betörések miatt is folyik eljárás, ezeket a férfi több esetben olyan helyszíneken követte el, ahol korábban szintén felújításokat végeztek.

Az alezredes elmondta: a sértett nem volt vagyonos ember, minden pénzét a házfelújításra költötte, ezért is volt üres a széf. Közölte: az elkövetők azért gondolhatták, hogy a férfi vagyonos, mert a ház felújításakor mindig a széfből fizette ki a munkálatokat.

Az csak egy érdekes fordulat az ügyben, hogy a két végrehajtó meglopta a főnököt is, hiszen az ATM-ből felvett pénzek egy részét időnként zsebre rakták– mondta Nyerges Béla.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint a három férfit felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, a személyi szabadság megsértése és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket, és indítványozták a letartóztatásukat, amelyet a bíróság el is rendelt.

 

( Balu )