hirdetés

Jövő évtől törölni fogják a 10 ezer forintnál kisebb tartozásokat, amennyiben az adós bankszámlájáról nem tudják behajtani. A 100 ezer forint alatti adósságot is törölheti a NAV, ha nincs olyan vagyona a magánszemélynek, amire ráterhelhetik. A 200 ezer forintot nem meghaladó tartozásokat már péntektől pótlékmentesen lehet fizetni. De persze holnap zárva lesznek az ügyfélszolgálatok, mivel köztisztviselők napját tartanak.

Adó

Az ezt meghaladó tartozást pedig addig tartják nyilván, míg el nem évül. Ennek határideje is módosult, 5-ről 4 évre csökken – tájékoztat a Hírpress.

Az önkormányzatok korábban 10 ezer forintnál nagyobb meghaladó köztartozás miatt már kérhették a NAV-ot, hogy adóként hajtsa be az adóson, ez az összeghatár 50 ezer forintra emelkedik.

Az ingatlant terhelő jelzálognál mellőzheti a NAV az ingatlan végrehajtását, ha a lakás eladásából befolyó összeg nem fedezné a tartozást. Ilyenkor az adózó ingatlanára jelzálog jegyezhető be.

A tartozásokat 2016. július 1-től pótlékmentesen fizethetik a magánszemélyek

Azok a magánszemélyek, akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozásuk van, az évente egyszer 6 havi pótlékmentes részletben törleszthetnek, amennyiben ezt kérik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A NAV közlése alapján az ingyenesen benyújtható kérelemben lényegében két adatot kell feltüntetni: az adóazonosító jelet, illetve azt, hogy hány havi részletben törlesztene a magánszemély.

Az ügyfélkapuval rendelkezők a FAM01-es nyomtatványon kérhetik a kedvezményt, de a kitöltött nyomtatványt természetesen postán is fel lehet adni, vagy személyesen is be lehet vinni a legközelebbi ügyfélszolgálatra. Ugyanakkor a kérelmet az ügyfélszolgálaton szóban is meg lehet tenni. (Az ügyfélszolgálatok most pénteken – a köztisztviselők napján – zárva lesznek.)

A kérelemről a NAV határoz, gyakorlatilag a kérelmet önti okirati formába.

Tekintettel arra, hogy ebben szerepel az, hogy mikor és pontosan mennyit kell fizetni, érdemes fél évig jól megőrizni a határozatot, vagy rögtön ez alapján beállítani a banki átutalást. Ugyanis ha valaki az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben a hivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel – áll a közleményben.