hirdetés

A menekültek ételmegvonása az idegenrendészet egy trükkje lehet, a strasbourgi bíróság rendszeresen tiltakozik a magyar eljárás miatt. Már tizenötödik alkalommal marasztalták el a magyar hatóságokat.

 

A Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának immáron tizenötödször (!) kellett felszólítani a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogva tartott embereknek.

 

Most egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni a hazai hatóságok, és arra kényszeríteni, hogy mondjon le mindenféle itteni eljárásról.  A jogvédő szervezet beszámolója szerint tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.

 

A mostani magyarországi gyakorlatot élesen kritizálták az utóbbi időben nemzetközi szervezetek, eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, legutóbb pedig az Európa Tanács gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló szervezete marasztalta el Magyarországot. Utóbbi szervezet például azért, mert 14-18 éves, kísérő nélküli fiatalkorúakat zárnak össze felnőttekkel a zónában.

 

Magyarország a dél felől érkező menekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol ügyük elbírálásáig tartják őket – a szerb oldal felé elhagyhatják a tábort. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás végéig a zónában tartott felnőttek már nem feltétlenül kapnak ennivalót, sejthetően azért, hogy elálljanak szándékuktól.