hirdetés

Háromévnyi pereskedés és kétévnyi nyomozás után első fokon bizonyítottság hiányában felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a bíróság Bielek Pétert, az FKF Zrt. egykori vezérigazgatóját. Bielek még az MSZP nagy emberének számító Hagyó-ügy kirobbanása és letartóztatása  után lett gyanúsított.  Lehet, épp azért, mert sokat találkozott Hagyó Miklóssal, ki tudja. Bieleket a Demszky–Hagyó éra alatt nevezték ki a fővárosi cég élére. A pusztazámori hulladéklerakó ügyében emeltek ellene vádat, igaz, más miatt is kutakodtak ellene anno a nyomozók.   

bielek-hagyó

Felmentette a bíróság Bielek Pétert, a főváros köztisztasági cége, az FKF Zrt. egykori vezérigazgatóját a hűtlen kezelés vádja alól.  A Fővárosi Törvényszék felmentő ítélete szerint az eljárásban nem volt bizonyítható Bielek Péterrel szemben a hűtlen kezelés vádja. Az ügyészség az ítélet kihirdetése után három nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy fellebbeznek-e vagy sem.

A Fővárosi Főügyészség vádirata a pusztazámori hulladéklerakó metánmentesítésével kapcsolatos beruházást kifogásolta, azt állítva, hogy a kiírt pályázat nyertese az indokolt 300 millió forintnál 200 millióval többet kapott a munkáért. A vádirat szerint Bielek összejátszott a nyertes cég vezetőjével.

Mint ismeretes, a vádemeléskor még letöltendő börtönbüntetést kért a vádhatóság Bielekre és két társára a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya. A vádirat szerint cégvezető egy személyben volt jogosult értékhatár nélkül szerződéseket kötni a Hagyó–Demszky érában.

Bielek Péter a cég nevében 2009 júniusában úgy állapodott meg 450 millió forint plusz áfa értékben a Társ-Invest Kft. illetékeseivel egy metánmentesítő technológia kidolgozásáról, hogy mindannyian tudták: a munka bekerülési értéke jóval alacsonyabb, mint a szerződésben szereplő összeg. A cég elvégezte a munkát, amit Bielek igazolt, a pénzt átutalták, majd a Társ-Invest 200 millió forintot egy olyan vállalkozásnak továbbított, amelynek semmi köze nem volt a technológia kidolgozásához és a kft.-hez. Az ügyletben felbukkant cég illetékese az összeget készpénzben felvette, és azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett – állt a vádiratban. Éppen ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében a volt vezérigazgatót önálló tettesként tartották számon. A másod- és harmadrendű terheltek, a Társ-Invest akkori vezető beosztású emberei a vád szerint bűnsegédként követték el a bűncselekményt.

Bielek Pétert elsőként 2010 júliusában gyanúsították meg a pusztazámori ügylettel kapcsolatban 70 millió forintos károkozással.

Bielek ellen azonban más ügyek miatt is vizsgálatot indítottak anno. Ezeket az eljárásokat leválasztottak az alapügyről. A rendőrök több olyan vállalkozást is felderítettek, amelyek képviselői az elmúlt években több alkalommal jogtalan előnyben részesítették az FKF illetékeseit, hogy cégeik legyenek az anyagbeszállítók. 2012-ben ezért Bieleket ismételten egy hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki. Egy autóbeszerzési szerződéssel összefüggésben 75 milliós kárt okozhattak a fővárosi önkormányzat társaságának. Ráadásul a hírhedtté vált útszórósóügy, azaz annak ellenőrizetlen beszerzése miatt is indult eljárás, amelyről anno az ügyészség azt állította, hogy  a vagyoni hátrány mértéke akár további 500 millió forinttal nőhet. Hogy ezen ügyekkel mi lett, egyelőre nem tudni, ahogy az illetékesek válaszolnak, úgy azt természetesen közöljük.