hirdetés

Demonstrált és tüntetett a Quaestor-károsultak egy csoportja a Markó utcában Budapesten. A brókerbotrányba elbukó Quaestor-ügyben indult pert tárgyalták volna a Fővárosi Törvényszéken, de ez elmaradt, igen érdekes módon. A károsultak a Fővárosi Törvényszék előtt tüntettek, többek között emiatt is.

quaestor tünti 3

A Fővárosi Törvényszék épülete előtt demonstrált csütörtök délelőtt mintegy 100 Quaestor-károsult, transzparensekkel, hangosbemondóval. Állításuk szerint ma indult volna ugyanis egy polgári per a Magyar Nemzeti Bank ellen, amely az intézmény felügyeleti tevékenységét kifogásolja. Ezt egy győri magánszemély indította közigazgatási jogkörben okozott kár miatt, azonban az első tárgyalási napon az derült ki, mégsem lesz tárgyalás.

A felperes jogi képviselője közölte, hogy a tegnapi napon tájékoztatta őket a Fővárosi Törvényszék bírája, hogy permegszüntető végzést hozott, ezért a csütörtöki, első tárgyalás okafogyottá vált.

Az ügyben februárban nyújtották be a keresetet a bíróságra, és március végén kaptak idéző végzést a mai, első tárgyalási napról. A törvényszék május 10-én postázta a Magyar Nemzeti Bank kérelmét, amelyben a jegybank minden ellene felhozott vádat vitatott, és indítványt tett a per megszüntetésére. Amennyiben fellebbezéssel él a felperes, ezt a Fővárosi Ítélőtábla várhatóan ősszel fogja elbírálni.

Mindezen mostani permegszüntetés azért is érdekes, és volt olaj a tűzre, mert nemrég a Fővárosi Törvényszék és a vádhatóság közt alakult ki egy igen komoly csörte, mert a hírhedt quaestoros főbróker, Tarsoly büntetőügyében rosszul lett beadva a vádirat. A törvényszék pedig nem hajlandó elfogadni így a peranyagot. Azaz, amennyiben május végéig nem javítják és pótolják a vádiratot a nagy Quaestor-ügyben, úgy bizony per sem lesz Tarsolyék ellen, és szabadulhatnak.

(Fotó: Mészáros István)