hirdetés

Tüntettek a Parlamentnél jellegzetes egyenruhájukban a kéményseprők. A kötelező kéményseprés eltörlése ellen demonstráltak.
A mintegy 70 szakmabeli részvételével megtartott demonstrációt a Kéményseprők Országos Szövetsége szervezte, ugyanis szerintük a kormánypártok részéről óriási felelőtlenség lenne kedden ismét megszavazni az Országgyűlésben a törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János is visszaküldött megfontolásra.

tüntető kéményseprőkA köztársasági elnök indoklásában többek között azt írta: „Az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-szolgáltatás az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.”

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének vezetője lapunknak arról beszélt, hogy a jelenlegi becsléseik szerint az évente üzemelő, 5 millió hazai kéményből 500-600 ezer azonnali felújításra szorul, míg 100-150 ezer konkrétan életveszélyes.
A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy azokban az otthonokban fordul elő gyakrabban szén-monoxid-mérgezés, ahol nem jártak a kollégáim. Ezt támasztja alá az az adat is, mely szerint 2,5-szeresére ugrott a hibás kéményekkel kapcsolatos balesetek száma, amint egyről két évre ritkították a gázkémények ellenőrzési sűrűségét – magyarázta a szervezet elnöke.

A katasztrófavédelmet azóta érik bírálatok, amióta alájuk rendelték a kéményseprőket. A leggyakrabban megfogalmazott kritika, hogy nincs elég tapasztalatuk a feladatok elvégzéséhez, és a munkaszervezésükkel is akad probléma. A katasztrófavédelem szerint viszont a szolgáltatás javítása érdekében az elmúlt másfél évben mind a kéményseprők képzettségét, mind pedig az eszközellátottságot illetően rengeteg fejlesztés történt.

Az ingyenes és a lakosság igénye szerinti kéményseprés nem csökkenti, hanem növeli a biztonságot, mert a kéményseprők olyan ingatlanokba is bejutnak, ahová évek vagy akár évtizedek óta nem sikerült – érvelt a parlament előtt lévő javaslatok mellett a katasztrófavédelem.

A javaslat egyik célja, hogy csökkentsék a kéményseprés bürokratikus terheit .

Ha valakinek van egy otthona, és felnőtt ember, akkor annak az otthonnak a tulajdonosaként az otthon műszaki állapotáért is felelősséget vállal, ezt a felelősséget mi, az állam képviselői, a végrehajtó hatalom senkitől sem tudjuk átvenni – mondta egy korábbi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kéményseprők szerint azonban, ha valaki nem ellenőrizteti a kéményét és kéménytűz alakul ki, azzal a szomszédai biztonságát is kockáztatja.