hirdetés

Magyar bravúr a paralimpián. Az erőemelő Tunkel Nándor 155 kilós teljesítménnyel bronzérmes lett a 49 kilogrammos súlycsoportban a riói paralimpia első, csütörtöki versenynapján, így övé a magyar küldöttség első dobogós helye. A 28 éves magyar sportolónak ez az első olimpiája.

tunkel-nandorEbben a sportágban nincsenek előcsatározások, a sportolók egyből a döntőben bizonyíthatnak, s a magyarok közül először a törpenövésű zalaigricei sportoló lépett a pódiumra.
A Power Station SE versenyzőjének a pályafutása során ez az első paralimpiája, ami így igencsak jóra sikeredett. A 28 éves magyar pralimpikon – idén világkupát nyert Rióban – hetedikként kezdte meg a versenyzést a kilencfős mezőnyben, s elsőre szépen kinyomta a 150 kilót, amivel át is vette a vezetést. Az első gyakorlatok után aztán a harmadik helyen állt vietnami és jordániai riválisa mögött.

Másodikra 155-öt vállalt Tunkel, ez már nehezebben ment, de a három bíró közül kettő megadta, így érvényes volt a gyakorlat. Ezzel szinte biztossá vált, hogy a harmadik helyen zár, mert a mögötte lévők harmadikra jóval kisebb súlyt vállaltak, az előtte álló két versenyző pedig nagyon messze volt tőle. Harmadikra ugyan nem jött össze a 160 kilós egyéni csúcs, de ezt honfitársunk már nem bánta, mert így is éremmel távozhat Rióból.

– Sikerült kizárnom a külvilágot, ilyenkor, verseny közben én már csak magammal és a súllyal szeretek foglalkozni. Edzőmmel titkon számítottunk a bronzéremre, s nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült. A 160 kiló edzésen kétszer már összejött, ezért kicsit fájó, hogy most nem, de a harmadik gyakorlatra fejben kicsit szétestem, mivel már biztos volt a harmadik hely – nyilatkozott az eredményhirdetés után Tunkel Nándor.

A jövőről szólva a magyar erőemelő úgy fogalmazott: most kisebb pihenő következik, majd megkezdi a felkészülést a jövő évi, mexikói világbajnokságra, illetve szeretne ott lenni 2020-ban Tokióban is.

A győzelmet 181 kilogrammos világrekorddal a vietnami Le Van Cong szerezte meg – versenyen kívül még a 183 kilót is kinyomta –, a második pedig a jordániai Omar Karada lett 177 kilogrammal.
Eredmény:
 erőemelés, férfiak, 49 kg:
 1. Le Van Cong (Vietnam) 181 kg – világcsúcs
 2. Omar Karada (Jordánia) 177 kg
 3. Tunkel Nándor 155 kg.