hirdetés

Steve Bannon hétfő délelőtt önként feladta magát az FBI-nak, két nappal azután, hogy büntetőeljárást indítottak ellene. Donald Trump egykori főtanácsadója ellen azért emeltek vádat, mert nem volt hajlandó együttműködni a Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló képviselőházi bizottsággal – írja a CNN. Bannon Magyarországon is járt mint politikai tanácsadó és előadásokat is tartott jó sok pénzért.

 

Bannon hétfőn egy fekete terepjáróval érkezett az FBI washingtoni kirendeltségére nem sokkal 10 óra előtt. Az épületnél újságírók hada fogadta, Bannon a tévékamerák előtt kijelentette: „Megsemmisítjük a Biden-rezsimet”.

A 67 éves Bannont a Kongresszus megsértése miatt akarják felelősségre vonni. Múlt héten azért emeltek ellen vádat, mert az idézés ellenére sem jelent meg annak a vizsgálóbizottságnak az ülésén, amelyik a január 6-i, a Capitolium elleni ostrom ügyét igyekezett feltárni. Donald Trump volt főtanácsadója az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem tett eleget az idézésnek. A bizottságnak dokumentumokat kellett volna bemutatnia, valamint tanúvallomást is kellett volna tennie a történtekkel kapcsolatban.

A Kongresszus megsértését egyébként egy évig terjedő börtönnel, vagy 100 ezer dolláros bírsággal is büntethetik az amerikai törvények.

Bannon azért tagadta meg a tanúvallomást, mert Trump korábban arra a jogára hivatkozott, hogy a közte és főtanácsadója közötti kommunikáció bizalmasnak számított. Erről egyébként pont a napokban döntöttek, hogy hozzáférést kell biztosítani Trump legféltettebb irataihoz is, hogy a bizottság meg tudja érteni, a volt elnöknek milyen szerepe lehetett a január 6-i zavargásban. Bannontól leginkább azt akarja megtudni, hogy tudott-e előre a Capitolium elleni támadásról.

Az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot azután ostromolták meg január 6-án Donald Trump hívei, hogy a volt elnök hónapokon át bizonyítékok bemutatása nélkül hangoztatta: elcsalták az elnökválasztást. Trump a washingtoni gyűlésén a választás végeredményének kihirdetésére készülő törvényhozás ellen hergelte a követőit, akik aztán be is törtek az épületbe. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

( Csákány)