hirdetés

A szezon kezdetével ugyan mérséklődött az eper ára, de még így is túlszárnyalja a tavalyi számokat. A 20. héten már csak 1800 forint volt az eper kilója, ami húsz százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában. De nyugodjon le mindenki lesz ez még úgyis drágább is. A szedd magad akciók is elindultak és érdemes ezen eperföldekre elmenni, mert itt 980 forintért is leszedhetjük az epret. De Szerbiában és Romániában is jelentősen olcsóbb az eper mint Magyarországon 600 forintért is megszerezhetjük kilóját. 

A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a magyar eper (szamóca) termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest – írja az Agroinform.hu.

A közkedvelt nyári gyümölcs az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten. A szezonhoz közeledve ugyanakkor a 20. héten már csak 1800 forint volt az eper kilója, ami 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban.

A Görögországból importált eper kilogrammja leggyakoribb bruttó ára a 20. héten 1600 forint volt, ami 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőrjeinek Szövetségére (Freshuelva) hivatkozva azt írja, hogy az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában.

A termelők azonban úgy látják, hogy az idény nyújtható és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség.

Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak a termelők. Görögország április 21-ig 51,8 ezer tonna szamócát exportált, a szezon végére a görög szamócaexport új rekordot érhet el – írja elemzésében az AKI.
Mint megírtuk, a fóliasátrakban elültetett eper ára idén a 7000 forint/kilogramm árat is elérheti.