hirdetés

Tizenkét gyanús ORÖ-ügyben vizsgálódik az Emmi, összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a túlzónak tartott bérkifizetések jócskán meghaladják a 700 millió forintot. A Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet az ország leghátrányosabb területein élő, többségében roma munkavállalók gazdasági és szociális felzárkózását jelölte meg céljaként.

ORÖ-nol

A Népszabadság szerint tizenkét gyanús ügyben vizsgálódik az Emmi, összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a vizsgálat részben átfedést mutat a korábban elindított (és jogorvoslat alatt álló) eljárásokkal. A túlzónak tartott bérkifizetések jócskán meghaladják a 700 millió forintot. Az Emmi állítja, hogy a szabálytalanságok a Híd a munka világába projekt részeként lefolytatott beszerzési, közbeszerzési eljárások hibáiból és hiányosságaiból erednek, valamint abból, hogy nem tűnik elfogadhatónak az elkészült tanulmányok ár-érték aránya. A miniszterelnökségi vizsgálatra hivatkozva az Emmi kitért arra is, hogy a fenntartási időszak során a foglalkoztatási szövetkezet nem lesz képes ellátni előírt tevékenységét.

Az ötmilliárd forintosra tervezett foglalkoztatási program totális kudarcot vallott a lap szerint, amelynek cikke felidézi, hogy elsőként az LMP-s Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet arra, hogy – miközben a rászoruló romák közül senki nem jutott munkához – a szövetkezet számolatlanul költi a milliókat értelmetlen tanulmányokra és mindenféle beszerzésekre. A súlyos korrupciógyanút felvető ügyekben Hadházy feljelentést tett. A program elnöke, Farkas Flórián szerint minden rendben, ám az adónyomozók vizsgálata ezt cáfolta, Balog miniszter pedig tavaly a tízmilliókat kitevő bútorvásárlások és gépkocsibérlések miatt szabálytalansági eljárást indított.

Az uniós pénzekből támogatott program kifizetéseinek jelentős részét a kormány jegelte, az ORÖ-höz viszont így is átcsordogált több mint kétmilliárd forint. A százmilliókért vásárolt fővárosi és vidéki irodák nem működnek, az ORÖ-ben teljes a káosz. Farkas Flórián tovább szervezkedik a háttérben, a hatalmi harc megbénítja a romák képviseletére hivatott szervezetet.