hirdetés

Óriási ütemben drágulnak Magyarországon a temetkezések is. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb inflációs adatai szerint egy koporsós temetés átlagára 348 310 forint volt decemberben. Így még vidéken is egyre többen élnek a hamvasztással, ami 100 ezer forinttal olcsóbb. Persze ebbe az árban nincs benne a sírkő ára.

 

Nos a temetkezés költsége az adatok szerint öt év alatt 134 ezer forinttal nőtt, ami több mint 60 százalékos emelkedés. Persze ezen árakban a sírkövek ára nincs benne, persze nem is nagyon lehet venni, mert nem érkeznek Kínából a megrendelt árúk. Persze olasz van de az aranyárba kerül.

A gyászolók kényszerhelyzetben vannak, mert ki kell fizetniük a szertartásokat, ha szeretnék megadni a végtisztességet szeretteiknek. Nemrég történt, hogy egy család maga temette el egy rokonát, ami nem véletlenül kapott hatalmas sajtóhírverést, hisz a temetkezési szolgáltatók jelentették az esetet egyfajta elrettentő példaként, hogy nehogy valaki önkéntesen temesse el szerettét. Nos az önkéntes temető család bajba került és újra kellett temetni a rokonukat jó borsos áron.

MAnapság vidéken is egyre több a hamvasztásos temetés és ezzel a régi szokások felül is lettek írva, hisz pár évvel ezelőtt vidéken, aki nem Korsós temetést kért azt bizony szúrós szemmel nézték a falubeliek. Azonban a pénz egyre nagyobb úr. Így érthető, hogy erre többen kérik a hamvasztásos temetést, ami 248 ezer forintba kerül, vagyis minimum százezerrel olcsóbb, mint a koporsós. Egy éve, 2021 decemberében 215 ezer forint volt, vagyis ennek a költsége is 15 százalékkal emelkedett, öt év alatt pedig 58 százalékkal drágult. Nem csoda, hogy a nagyobb városokban ötből négy temetés már hamvasztással történik.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke kifejtette: a fa piaci árának emelkedése és az ágazatban dolgozók béremelkedése is hozzátesz a költségek növekedéséhez. Ráadásul kevesen vállalnak ilyen munkát, így még inkább próbálják fizetésemelésekkel megtartani a dolgozókat.

Szintén nagyot dobott az árakon az energiaköltségek emelkedése, az üzemanyag és a gáz árának változása. A portál előrejelzése szerint az energiaköltségek emelkedése miatt év elején biztosan nőnek a hamvasztásos temetkezési árak, ugyanis a temetkezési szolgáltatók telephely-üzemeltetési költségeit is növeli a gázár alakulása, de sok cég már áttért valamilyen alternatív energiaforrásra.