hirdetés

Örülhetünk, ujjonghatunk, hisz beérett a “stadionország” projektünk. MAgyaroroszág ugyanis a 2020-as Eb egyik rendezője lett. Igaz csak negyedjére s így a Ludas Matyi imidzs nem jött össze. A negyeddöntőket Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron és Rómában, a nyolcaddöntőket a magyar főváros mellett Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban, Brüsszelben és Glasgowban rendezik majd.

EB 2020

Három csoportmeccset, illetve egyet a kieséses szakaszból (nyolcad- vagy negyeddöntőt) – ezt rendezik meg a leendő Puskás Ferenc stadionban Budapesten a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságból. Ez volt az, amire Magyarország pályázott, és ami be is került végül a kiválasztott 13 helyszín közé. Hasonló meccseket rendeznek majd további 11 európai városban, míg az elődöntőket és a döntőt, a „döntők”-csomagot London kapta (Németország nem kicsiny és nem önzetlen támogatásával – de erre még visszatérünk).
A furcsának tűnő Eb gondolatát Michel Platini, az UEFA elnöke 2012-ban a lengyel ukrán szervezés utén vetette fel javaslatként az első Európa Bajnokság (1960, Franciaország) megszervezésének 60. évfordulója megünneplésére. Az ötlet azonnal komoly vitát váltott ki, noha igazán lényegi ellenérv nem volt. Legfeljebb annyi, hogy nehézkesebb lehet a csapatoknak és a szurkolóknak az utazás, a meccsek közötti napok hangulata nem lesz olyan fesztiváljellegű, mint azt már mindenki megszokta, és kérdéses a lehetőség a találkozó kezdési időpontjának összehangolására, hiszen az rendezők más-más időzónában is lesznek.
A 2024-es Eb-ről ugyanis még nincs döntés, de egyelőre úgy tűnik, ott az UEFA visszatér már a régi rendszerhez, azaz egy, esetleg két ország közösen rendez, a többieknek pedig marad a televíziós közvetítés. És itt jön be, a már említett német segítség Londonnak. Ők Münchent, az Allianz arénát nevezték a 2020-as elődöntők, illetve a döntő megrendezésére, ám végül arra jutottak: inkább kérnek csak csoportmeccseket, és átengedik a lehetőséget a briteknek. Mindezt úgy, hogy azok cserébe támogatják őket a 2024-es Eb rendezési jogának megszerzésében, ahol a mostani jóslatok alapján olyan vetélytárssal kell majd szembenézniük, mint Törökország, esetleg a nagyobb tornát szintén rég rendező, azóta kétszer is Európa bajnok, egyszer pedig világelső spanyolok.
A csütörtöki döntés bejelentése előtt szakmai körökben nagyrészt egyetértés volt abban, hogy ha Magyarország nem vehet részt még a kollektív Eb-szervezésben sem, akkor valószínűleg sosem rendez majd ilyen tornát.
Nagy bánatunkra a rendezési jog egyébként nem jelent feltétlenül kijutást is az Eb-re (ha csak ez járt volna a fejünkben, kár volt pályázni), a torna lebonyolításánál pedig figyelnek arra, hogy a hat csoport mindegyikében legfeljebb két házigazda lehet. Az Eb-döntőbe kijutott házigazdáknak garantálják, hogy csapatuk két meccset otthon játszhat.