hirdetés

Úgy tűnik a Töröcskei-Matolcsy csatát nem az MNB vezére nyerte. Így történhetett meg, hogy a nagy dirrel dúrral bezárt Széchenyi Bank többségi tulajdonosa maradhat állami cégvezető, annak ellenére, hogy súlyos milliárdok tűntek el a banktól legalábbis az MBN vizsgálata szerint. Felelősnek tartja, de felelősségre nem vonja a kormány Töröcskei Istvánt a Széchenyi Bank csődjéért.

töröcskei

A kormány jogszabályba foglalta ugyan Töröcskei István felelősségét a Széchenyi Bank csődjéért, a személye iránti bizalom nem ingott meg, tovább irányíthatja az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK). Bár még egy hónappal ezelőtt a Széchenyi Bank engedélyének visszavonása, végelszámolásának elindítása után felajánlotta lemondását az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), annak elfogadásáról mostanáig nem született döntés – derült ki az NGM válaszából,amit a Népszabadságnak küldött.

A tárca elégedett is a munkájával: az adósságkezelő „az ország érdekeit, a finanszírozás biztonságát szem előtt tartva megbízhatóan működik, jó nemzetközi hírnévnek örvend. Töröcskei István ÁKK-vezetői tevékenysége nincs közvetlen kapcsolatban a Széchenyi Bank helyzetével” – fogalmaztak a minisztériumnál.

Ennek ellenére Varga Mihály miniszter hirtelen bejelentette, hogy elfogadta Töröcskei lemondását. Ez újabb fordulat.

Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc, illetve az M1 Ma reggel című műsorában hétfő reggel közölte: Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, “vannak nevek a fejemben” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: az ÁKK vezérigazgatója jó munkát végzett, az államadósság évről-évre csökken, az adósság-finanszírozás biztosított. Töröcskei István magán üzleti érdekeltségeire hivatkozva ajánlotta föl lemondását – tette hozzá.