hirdetés

Tökös izlandiak
2014-03-23 19:17

Ennyi volt. Izland nem lesz Uniós állam. Az előzetesen bejelentett népszavazás megrendezése nélkül visszavonja európai uniós csatlakozási kérelmét Izland, ahol tavaly euroszkeptikus pártok kerültek hatalomra.

Gunnar Bragi Sveinsson külügyminiszter a köztelevíziónak nyilatkozva jelentette be pénteken, hogy a két kormánypárt, a Haladó Párt és a Függetlenségi Párt megállapodott annak a törvényjavaslatnak a szövegében, amely a 2010-ben beadott tagsági kérelem visszavonását tartalmazza – írja az MTI. Az EU-párti balközép kormánykoalíciót leváltó pártok már tavaly jelezték, hogy nem értenek egyet az uniós csatlakozással. Azt is bejelentették ugyanakkor, hogy népszavazást rendeznek a tagsági kérelem visszavonásának támogatásáról. Közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége is az EU-csatlakozás ellen szavazott volna.

A mostani törvénytervezet azonban már csak arra az esetre helyez kilátásba népszavazást, ha az ország újabb csatlakozási kérelmet tervezne benyújtani Brüsszelben. Izland a kormányváltás előtt már előrehaladott csatlakozási tárgyalásokat folytatott az unióval. Összesen 35 tárgyalási témafejezetből 21-et megnyitottak meg, és tízet eredményesen le is zártak.

 

A tavaly áprilisi parlamenti választáson az egyebek között adócsökkentést ígérő, konzervatívokból és liberálisokból álló polgári tábor a voksok 51,1 százalékát szerezte meg. A Függetlenségi Párt 26,7 százalékot, míg a Haladó Párt 24,4-et kapott, együtt 38 képviselőt küldhettek a 63 fős törvényhozásba.