hirdetés

Újra retteghetnek a bálnák. Japán felújítja a bálnavadászatot a Déli-sarkot övező tengerekben a tavaly óta tartó kényszermoratórium után. Tokió bejelentése azonnal kiváltotta nemzetközi környezetvédők tiltakozását.

japán bálnavadászok

A hágai Nemzetközi Bíróság tavaly márciusban úgy döntött, hogy Japánnak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Ezért Tokió a 2014–15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben.

A japán halászati ügynökség pénteken tájékoztatta a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot (IWC) arról, hogy új programjának égisze alatt a 2015–16-os szezonban felújítja a bálnavadászatot.

Az új program megkímélné a közönséges barázdásbálnák és a hosszúszárnyú bálnák életét, és kétharmaddal, 333 példányra csökkentené a leölt csukabálnák számát, ami az ügynökség szerint „tudományosan ésszerű” előirányzat.

A Sea Shepherd nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese bűncselekménynek minősítette a japán lépést, és felszólította Ausztráliát, azonnal lépjen közbe. A térségben élő bálnák nemzetközi és ausztrál törvények által védettséget élveznek – emlékeztetett Alex Cornelissen, a Sea Shepeherd igazgatója. Az IWC szakértői testülete már korábban közölte, hogy nem találja kielégítőnek a programot.

A nagybálnák kereskedelmi célú vadászata 1986 óta tilos, de Japán kihasználja azokat a kibúvókat, amelyeket az állatok tudományos célú lehalászására kínál a nemzetközi egyezmény. A vitatott kutatási program keretében a japán bálnavadászok 25 év alatt több mint 10 ezer nagybálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből.

(Fotó: Reuters)