hirdetés

A magyarországi tyúkok nem tojnak annyit, amennyi a lakosság éves fogyasztását kielégítené, ezért a szükséges tojásmennyiség nagy részét importáljuk, aminek ráadásul 30 százaléka ellenőrizetlen forrásból érkezik.

tojásA magyarországi tojástermelés az elmúlt évben nőtt ugyan 10 százalékkal, mintegy százmillió darabbal, de ezzel együtt is a hazai keresletnek csupán a kétharmadát tudják kielégíteni. Bár a fogyasztói szokások országunkban is változnak, így egyre kevesebb tojást eszünk évente, még mindig keveset tojnak a magyar tyúkok.

Szerdán volt a tojás világnapja, ebből az alkalomból a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára beszélt a magyarországi tojástermelés helyzetéről.

Magyarországon az idén várhatóan 2,14 milliárd étkezési tojást fogyasztanak el, amiből 600-800 millió darabot a háztájiban állítanak elő. Ezen túlmenően évente 200-400, más adatok szerint 500-700 millió tojás érkezik külföldről, aminek legalább 25-30 százaléka ellenőrizetlen módon, feketén, vagy legalábbis szürkén kerül a magyar piacra – mondta a titkár.

Molnár Györgyi közölte, a tojás önköltségi ára 17 forint 50 fillér, és a felvásárlók is ezen az áron veszik át a termelőktől, a fogyasztói ár ugyanakkor hosszú ideje független az önköltségtől és a felvásárlási áraktól, darabonként 35-40 forint közötti. Úgy vélte, a jövő évi általános forgalmi adó (áfa) csökkentése várhatóan növeli majd a tojásfogyasztást Magyarországon, a termelés pedig legalább további 10 százalékkal nő majd a várakozások szerint.

Molnár Györgyi elmondta, a magyar tojástermelők éves érbevétele mintegy 20 milliárd forint, a célkitűzés pedig az, hogy Magyarország ismét önellátó legyen étkezési tojásból, mint évekkel ezelőtt.