hirdetés

Nem igazán áll jól a budapesti olimpia kérdése. Azok a fránya  számok azt mutatják, mintha csökkenne a hazai olimpiarendezés támogatóink száma. Csak a magyarok 46 százaléka ért egyet Budapest 2024-es olimpiai pályázatával, 51 százalékuk pedig inkább népszavazást tartana indokoltnak a kérdésről – közli a Népszabadság az Ipsosnak az Együtt által megrendelt közvélemény-kutatását.

olimpiai-fidesz

A napilap emlékeztet arra, hogy az Ipsos februári felmérése során még a megkérdezettek 60 százaléka támogatta a budapesti olimpia ötletét, a Nézőpont Intézet augusztusi kutatásában azonban már csak 49 százalék állt a rendezés mellett, 42 százalék ellenezte azt.

Az ezerfős mintán végzett friss felmérés alapján most a lakosság 46 százaléka szeretne olimpiát a magyar fővárosban, 41 százalék ellenzi a pályázatot, 13 százaléknak pedig nincs véleménye.

A Népszabadság szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyre nagyobb súllyal veszi figyelembe, hogy melyik pályázó város lakosság támogatja leginkább az olimpiát, ennek kapcsán a NOB saját felmérést is végez.

A budapesti olimpia elképesztő összegeket emésztene fel – támogatói szerint persze behozná az árát, de a múltbeli tapasztalatok, más megrendezett olimpiák,  és más elemzések inkább a veszélyekre, kockázatokra és hatalmas mínuszokra  hívják fel a figyelmet, Magyarországon pedig dögivel találunk olyan nagy projekteket, amelyek nagyon sok gubancot okoztak már. Boston például épp a gazdaságossági megtérülést nem látva inkább vissza is lépett, mert nem bírja vállalni az olimpiával járó kiadásokat – aligha véletlenül.