hirdetés

Statisztikában jók vagyunk. A NAV is. Többen adózunk ez ugyan tény de több is a közmunkás is, amit pesze nem szellőztet az adóhivatal és a Fidesz média sem. A 2012-es 1,263 millió után tavaly már 1,345 millióan szereztek minimálbér vagy az alatti munkaviszonyból származó bérjövedelmet – derül ki az adóhatóság legfrissebb összesítéséből. 

munkások

2013-ban az összes adóbevalló (4,494 millió személy) 30 százaléka realizált a minimálbérnek megfelelő, vagy annál kisebb összegű munkaviszonyból származó jövedelmet; vagyis 1,345 millióan. A 2012-es adatok szerint akkor még a bevallók 28 százaléka, vagyis 1,263 millió ember vallott be legfeljebb minimálbéres jövedelmet a munkaviszonyából – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013 adózási tapasztalatait összesítő dokumentumából. A növekedés hátterében két ok állhat: eredményezhette az is, amire talán mindenki gondol, hogy egyre több ember csak minimálbérért tud elhelyezkedni. Vagy kiválthatta az a folyamat is, hogy több munkavállalót a kötelező legkisebb bérre jelentenek be a munkaadók, ezen túlmenően pedig “borítékban” kapják meg a fizetésük többi részét.
Az adóhatóság tapasztalatai alapján egyébként a munkaviszonyból származó bérjövedelmek 4,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt átlagosan. Munkaviszonyból származó jövedelemmel 3,849 millióan rendelkeztek, az átlagos éves összeg 2,083 millió forint volt fejenként, ami havi 174 ezres átlagfizetést jelent. Ez egyébként a KSH által közölt átlagos bruttó bértől jócskán elmarad – az a tavalyi év átlagában ugyanis 215 779 forint volt. Az eltérés oka, hogy míg a NAV az adóbevallásokból vezeti le a bruttó bért, addig a statisztikai hivatal csak az öt fő feletti vállalkozások adataiból dolgozik.
Ha a bérkategóriák szerinti lebontást nézzük, akkor egyedül a minimálbér és 2 millió forint közötti éves jövedelmet bevallók lettek kevesebben, az efeletti bérszinteknél viszont több bevallás érkezett. Sőt, jelentős mértékben megugrott a 3-6 millió közötti jövedelmet bevallók száma, 53,6 ezerrel lettek többen.
Tavaly összesen egyébként 4,494 millió magánszemély nyújtott be adóbevallást, amelyből 4,01 milliónak keletkezett adófizetési kötelezettsége a NAV szerint. Az összes adófizetési kötelezettség 1318 milliárd forint volt az előző évi 1357 után. A fizetendő adó mértéke adózónként így 336,8 ezer forintról 326,2 ezerre mérséklődött egy év alatt.
A NAV statisztikája szerint Budapesten és Pest megyében keletkezett az összes összevont jövedelem 35,1 százaléka, 3076 milliárd forint, az összes többi megye részesedése ugyanakkor továbbra is 6 százalék alatt van. A legkisebb részesedés Nógrád megyéhez kötődik: az összes jövedelem mindössze 1,6 százaléka származik innen.
A havonta reailzált jövedelem átlagos összege Budapesten a legmagasabb (228 941 forint/fő), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkevesebb, 132 309 forint fejenként.