hirdetés

Az egyik ismert magyar pénzintézet sorra zárolja az ukrán ügyfeleinek a számláját az Esti Újság így értesült. Az évek, évtizedek óta hivatalosan itt élő ukránok nem nyúlhatnak a pénzükhöz sem, amíg egy másik banknál nem nyitnak új számlát. Az érintett ukrán üzletemberek szerint ez is az orosz-ukrán háború egy része, bár nem gondolták volna, hogy ebbe Magyaroroszág is részt vesz.

 

Több Magyarországon élő ukrán kereste meg az Esti Újság szerkesztőségét azzal a problémával, hogy az egyik ismert bank sorra zárolja a számláikat. Először az érintettek azt hitték félreértésről van szó, de nem. Mi 10 érintett ukrán állampolgárral beszéltünk és mindegyik történetnek egy a vége: nem nyúlhatnak a pénzükhöz, amíg egy másik banknál nem nyitnak számlát és oda majd a bank tovább utalja.

Hogy miért lettünk 10 év után nem kívánt ügyfelei a magyar banknak nem tudjuk. Nem közöltek semmi konkrétumot, pedig a pénzemet én itt tartom itt kezelem, innen mentek eddig az utalásaim. Eddig nem volt baj. Mi is aláírtunk minden papírt a pénzmosástól kezdve, mindent. Engem derűlt égből villámcsapásként ért az eset. Ott van a számlámom 10 év alatt megkeresett pénzem és egy kiflit se tudok most venni belőle. A többiek szintén ugyanígy jártak. Akikről tudok az három tucat honfitársam. Ez nem lehet véletlen ! Igazából nem értjük, fel is vagyunk háborodva de szerintem az orosz-ukrán konfliktus állhat a háttérben és az, hogy a magyar és az ukrán külügy között vannak feszültségek. Én másra nem tudok gondolni-mondta O. Szergej az esti Újságnak.

Az általunk meghallgatott ukrán állampolgárok jogkövető külföldiként élnek Magyarországon, van érvényes tartózkodási engedélyük és tisztességesen fizetik az adót is.

Természetesen megkerestük az érintett magyar bankot, várjuk válaszukat de feltehetőleg sokkal okosabbak nem leszünk, hisz van banktitok és erre fognak hivatkozni.

(csákány)