hirdetés

Zseniálisan jó a Balaton vize. Megérte a védelem, a gondoskodás. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja megállapította, hogy nagyon tiszta a Balaton.

balaton_fabian_anett1

A vízben messze a határérték alatt maradó algakoncentráció, a vízminőség látványos javulása az egész Balaton táplálékhálózatára hatással van, mindez jó a halaknak, a növényeknek, a madaraknak, és végső soron nekünk, embereknek is. A kutatóközpont munkatársai kéthetente vagy havonta vizsgálják a tó nyílt vizében az algákat. Az utóbbi években tapasztalt folyamatos csökkenés a vízminőség-védelmi nagyberuházások eredménye.

Nemcsak a vízben lebegő algák mennyisége csökkent drasztikusan az 1980-as, 1990-es évekhez képest, hanem az árvaszúnyoglárváké is.

Az egyszerre nagy tömegben a bábból kibújó és a vízből kirepülő árvaszúnyogok után visszamaradó bábbőrök rövid ideig felhalmozódhatnak a víz felszínén, és fehéres habréteget alkotnak. Ezek az egészségre nem károsak és pár nap alatt elbomlanak. A kifejlett árvaszúnyogok rajokba tömörülnek és az alkonyati órákban a fényre repülnek. Ezek a szúnyogok nem csípnek, a nyaralókat legfeljebb a tömeges jelenlétük zavarhatja.

(Fotó: Fábián Anett)