hirdetés

Az illetékekkel együtt 395 ezer dollárért, azaz 108 millió forintért  árverezték el J. K. Rowling író amúgy egyszerű székét, amelyen ülve a Harry Potter-regényfolyam első két részét írta meg a brit írónő.

harry potter szék

A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amely az írónő edinburgh-i lakásában állt. Akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a titkok kamráját írta.

Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyermekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: „Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján”.

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: „Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert”. A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts (Roxfort) varázslóiskola-beli házuk, a Griffindor (Griffendél) neve is kibetűzhető.

A székhez egy levél is jár, amelyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt.

Ez áll benne: „Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a titkok kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling”.