hirdetés

A magyar lakosság 63 százaléka annyi tartalékot sem tud összeszedni, hogy egy hónapig fenn tudja tartani mostani életszínvonalát, ha megszűnnek a rendszeres bevételei – idézi a Népszava a héten nyilvánosságra hozott Jó Állam Jelentés mellékleteként elkészített közvélemény-kutatás családok pénzügyi helyzetét felrajzoló fejezetét.
A-csalad-nemzetkozi-napja_72acded3acd45e4c8b6ed680854b8ab1A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államkutatási és Fejlesztési Intézetében készült elemzés adatai szerint mindössze 1,2 százalék azok aránya, akik egy évnél hosszabb munkanélküliség alatt sem roppannának össze – ezt a kormányközeli Nézőpont csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. rögzítette. Az ilyen mértékű kiszolgáltatottság nagyfokú állami függőséget mutat, ami behatárolja az állampolgárok szabad döntésének határait akkor is, ha politikai kérdésekben akarnának véleményt mondani. Különösen a munkanélküliek, egyedülállók és gyermekesek helyzete reménytelen.
A családi pótlékot a válaszadók majdnem 60 százaléka kevesli, a családi adókedvezmény a megkérdezettek harmada számára puszta tévedés, a kismamák munkába való visszatérésének segítését több mint 43 százalék kevesli. Minél több gyermek él egy családban, a szülők annál kritikusabban válaszoltak a kérdésekre.

A segélyek összegét 63 százalék kevesli, nagyjából ennyien gondolják úgy, hogy még két keresetből sem lehet felnevelni Magyarországon 3 gyereket, több mint 73 százalék szerint igazságtalan a magyar nyugdíjrendszer és majdnem ennyi válaszadó szerint az állam nem biztosít tisztességes megélhetést a nyugdíjasainak.
A lakosság túlnyomó többsége azt gondolja, nagyságrendekkel több állami pénzt kellene fordítani az egészségügyre, munkahelyteremtésre, oktatásra, szociális biztonságra és gazdaságfejlesztésre. A korrupció értékelésekor sem született meglepetés: az emberek szerint a pedagógusok a legkevésbé megvesztegethetők, míg a politikusokról gondolkodnak a legkritikusabban, 60 százalékukat korrumpálhatónak látják.