hirdetés

A Demokratikus Koalíció az alapvető jogok biztosához fordul, amiért szerintük a kormány korábbi ígéretével ellentétben nem biztosított minden pedagógusnak béremelést.

tanárokOláh Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy azonnal kárpótolni kell azt a több mint ezer tanárt, akiket a kabinet becsapott az elmaradt fizetésemeléssel.

A DK politikusa emellett felszólította a kormányt, hogy pótolja a pedagógusok elmaradt túlórapénzeit, továbbá az „eddigi PR-akció helyett” kínáljon valódi megoldást az oktatás problémáira.

A KLIK helyett ugyanis több KLIK lett, az eddigi rossz tankönyvek pedig maradtak, csak beléjük került Orbán Viktor – sorolta a gondokra példaként Oláh Lajos.

Több mint ezer, a nyugdíjkorhatárhoz közeledő tanár annak ellenére nem kapta meg havi 26 ezer forintos fizetésemelését, hogy korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma ígéretet tett a korrekcióra. A tárca még májusban közölte, hogy „maradéktalanul betartja a Köznevelési Kerekasztalon tett ígéreteit”. Az oktatási államtitkárság rögzítette: automatikusan, kérelmezés nélkül, véglegesen átkerülnek a pedagógus II. fokozatba azok a tanárok, akik 2016. szeptember 1-jén hét évre, vagy annál kevesebb időre lesznek a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatártól, és nem vettek részt minősítési eljáráson – olvasható a Népszabadságban.

Már akkor gyanús volt, hogy bizonyos tanárokat ki akarnak zárni az átsorolásból és az ezzel járó béremelésből. Mégis úgy tűnt, az EMMI ígérete mindenkire vonatkozik, hiszen az országos tiltakozást kiváltó jogszabályokat fölülíró szakpolitikai alkuról volt szó. A július 29-én megjelent új kormányrendeletben viszont már az a kiegészítés szerepelt az átsorolásnál: „kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt”.

Az augusztus végi tanévnyitó értekezleteken vált egyértelművé: akik 2015-ben jelentkeztek, de nem töltöttek föl portfóliót a november 30-i határidőre, azokat kirekesztik az előrelépésből. Bár esetükben semmilyen minősítés nem történt, a hivatalos értelmezés szerint mégis részt vettek minősítési eljárásban, amelyet sikertelennek nyilvánítottak. És csak ez számít. Nem a miniszter ígérete, az engedményről és méltányosságról szóló kommunikáció.

Aki úgy nem készített portfóliót, hogy jelentkezett minősítésre, azt a kormányrendelet kizárta a méltányosságból. Nem kap fizetésemelést, akármennyire elismert pedagógus volt is 30-35 éven át. Aki viszont úgy nem készített portfóliót, hogy nem is jelentkezett, nem csinált semmit, az automatikusan, a nyugdíjazásáig évi 307 ezer forinttal magasabb fizetési osztályba kerül. Hogy még cifrább legyen, olyanok is vannak, akik 2016-ban jelentkeztek, mert erre szólította föl őket az Oktatási Hivatal (OH). Ők sem töltöttek föl semmit, mégis megkapják a magasabb besorolást, mert a jogszabály megjelenése után a hivatal törölte a jelentkezésüket.

Sikertelen minősítést 1376 pedagógus kapott – közülük 1321 azért, mert nem töltött föl portfóliót.

A kizártak 2017-ben újra jelentkezhetnek, és ha sikeresen átesnek a minősítésen, akkor léphetnek a felsőbb kategóriába.