hirdetés

Cégeik tucatjai mehetnek tönkre a Sberbank hirtelen csődje miatt. A cégnyilvántartás szerint hatezer cégnek csak itt volt számlája. Sokan futhatnak is. pénzük után, mert csak 36 millió forintot kártalanítják az ügyfeleket, sok cég jóval több pénzt tartott az orosz érdekeltségű bankban.

 

A Sberbank váratlan végelszámolása számos ügyfelet hoz nehéz helyzetbe, akik közül többen a fiókok előtt próbáltak tájékozódni arról, hogy a két napra elrendelt bankszünnap után hogyan juthatnak a pénzükhöz. Miután az Egységes Szanálási Hatóság csak késő este jelezte, hogy megtiltja a Sberbank Europe AG működését, ezért az éjjel rohamtempóban állították fel a jegybank, illetve az Országos Betétbiztosítási Alap megerősített call-centeres ügyfélszolgálatát annak érdekében, hogy az ügyfeleket tájékoztathassák a kártalanítás menetéről.

A kártalanítás megkezdéséhez az szükséges, hogy a Pénzügyminisztérium is jóváhagyja a Pénzügyi Stabilitási Tanács határozatát arról, hogy visszavonják a bank működési engedélyét. Ezt követően a Sberbank átadja az OBA számára a számla- és ügyféladatokat, ami alapján az OBA automatikusan megkezdi a betétesek kártalanítását.

Értesüléseink szerint néhány tízezer ügyfelet érint a pénzintézet végelszámolása, ebből az Opten adatai szerint mintegy 16 ezer vállalkozás, utóbbiak közül mintegy hatezernek csak ennél a banknál van számlája.

Ahhoz, hogy az ügyfelek a hozzájussanak a pénzükhöz, arra van szükség, hogy
1. ha van más banknál számlájuk, akkor az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszám-bejelentő formanyomtatvány kitöltését követően ezt az OBA-hoz benyújtsák, és így jelentkezzenek a pénzükért.
2. Ha nincs másik banknál számlaszám, akkor lesznek olyan kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot lehet nyitni, és ide fog utalni az OBA.
3. A postai kézbesítést kérjék, de erre csak a kisebb összegű kifizetések esetében van lehetőség.

Az MNB tájékoztatása szerint az átlagos ügyfélbetétösszeg a százezer eurós betétesvédelmi limit alatt van, ezért ezeknél a teljes összeg megtérülésével számolhatnak az érintettek a hivatalos kártalanítási eljárás megindulását követően tíz napon belül. Úgy vélték, hogy az átlagos mikro- és kisvállalkozások számlaforgalma is belefér ebbe a limitbe.

A kártérítési határ feletti követelések esetében ezek összegzését követően a végelszámolási eljárás során, annak szabályai szerint kártalanítják majd az ügyfeleket – tette egyértelművé az MNB. Azt már a kedd esti közleményben egyértelművé tette a jegybank, hogy a hiteltörlesztéseket folytatni kell, de már a végelszámolással megbízott Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek.

Sok ügyfél is sérelmezi, hogy miért úgy állapították meg az elmúlt két napra vonatkozó bankszünnap szabályait, hogy a számlákra érkező jóváírásokat befogadják, mivel ezek az összegek most bennragadtak. Akad olyan vállalkozás, amelyik bőven a százezer eurós határ feletti összeghez nem jut hozzá, lévén valamennyi megtakarítását itt tartotta.

(Horváth Szabolcs )