hirdetés

Kissé drágult tavaly a brit monarchiafentrtása, de II. Erzsébet királynő javadalmazása ennek ellenére növekedhet. A királyi ház befektetéseit kezelő intézmény profitja is jelentősen megugrott.

A Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – által csütörtökön közzétett összesítés szerint a márciussal zárult 2013-2014-es pénzügyi évben 35,7 millió font (nem egészen 14 milliárd forint) közkiadással járt a királyság intézményének működtetése az egy évvel korábbi 33,3 millió font után.

A monarchiára elkülönített állami juttatás a Crown Estate – a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő, 9 milliárd font összértékű portfoliót felügyelő holding – éves költségvetési befizetéseinek 15 százaléka. A Crown Estate eredménye a csütörtöki beszámoló szerint az elmúlt pénzügyi évben 267 millió fontos rekordszintre emelkedett az előző évben elért 252,6 millió fontról.

Ez lehetővé teszi az uralkodó személyi kiadásainak finanszírozására létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant 5,7 százalékos emelését a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől. A Sovereign Grant az idei pénzügyi évben 37,9 millió font lesz, jövőre viszont elérheti a 40 millió fontot.

Az éves eredményt a Crown Estate teljes egészében befizeti a brit költségvetésnek, amely ezután visszaosztja a monarchiának az uralkodói ellátmányra szánt 15 százalékot. A Buckingham-palota hangsúlyozta csütörtöki közleményében, hogy a monarchia fenntartásának teljes költsége évente alig 56 pennyjébe (valamivel több mint 210 forintjába) kerül minden egyes brit alattvalónak.

Ennek ellenére érik bírálatok a királyi családot. Visszatetszést keltett például az elmúlt napokban az a bejelentés, hogy Vilmos herceg, az uralkodó unokája, az Egyesült Királyság majdani uralkodója és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő londoni lakosztályának felújítására csaknem 4,5 millió fontot (1,7 milliárd forintot) fordítottak költségvetési forrásokból. A történelmi múltú Kensington-palotában lévő lakosztályban korábban Margit hercegnő, II. Erzsébet királynő 2002-ben elhunyt húga élt, és az ingatlan legutóbb 1963-ban esett át komolyabb felújításon.

A hercegi pár szóvivője a bírálatokra reagáló nyilatkozatában hangsúlyozta: ez Vilmos herceg és felesége egyetlen hivatalos rezidenciája, és a házaspárnak otthont nyújtó Kensington-palota egyébként is védett nemzeti műemlék, amelynek állagfenntartása a benne lakók kilététől függetlenül szükséges.

A rezidencia felújítása mindenesetre kevesebbe került, mint a királyi család legmagasabb rangú tagjainak utazásai, amelyekre 4,2 millió fontot – az előző évinél 7 százalékkal kevesebbet – fordítottak az elmúlt pénzügyi évben. A legdrágábban Károly trónörökös, Vilmos édesapja, az uralkodó elsőszülött fia utazott: az ő hivatalos látogatásainak összköltsége meghaladta az 1,2 millió fontot.