hirdetés

Nagy a baj Dunaújvárosban. Több ezer munkás és család jövője került veszélybe a vasmű körüli tulajdonosi viták miatt. A munkások nem kapnak bért csak részben, a sportklubok támogatása megszűnt, több ezer ember és család jövője került veszélybe. Sajnos arról nem tudni, és semmit nem hallani, hogy a magyar kormány tett-e már bármit is, hogy megmentsen több ezer munkahelyet Dunaújvárosban. Igaz ez itt nem egy balatoni hotel.

 

A Dunaferr orosz tulajdonosa befektetőkkel tárgyal a cégcsoport esetleges eladásáról – írta egy hírportál  egy olyan levél alapján, amelyet a cég vezetése pénteken küldött a dolgozóknak. Az is kiderült, hogy veszélybe került a termelés folyamatossága.

“Az orosz partner jelenleg is több stratégiai befektetővel tárgyal, akik készek számításba venni a Dunaferrt vertikálisan integrált cégcsoportjuk részeként” – áll az aláírás nélküli, a Dunaferr vezetősége nevében küldött levélben. A Portfolio által megszerzett dokumentum szerint a Dunaferrt egy ukrán kisebbségi érdekcsoport részéről portyázó támadás érte”, és a vezetés szerint ez nagy károkat okoz a társaságnak. A levélben leírják, hogy a december 3-ára összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, hiszen a 99,63%-os tulajdoni aránnyal rendelkező nagytulajdonos (Steelhold Limited, amelyen keresztül kötődik az ISZD Donbasszhoz, és így az orosz állami fejlesztési bankhoz, A Vnyesekonombankhoz) nem jelent meg, azt azonban nem tudja az általuk megbízott cégvezetés, hogy miért maradtak távol ismét.

A menedzsment azt állítja, hogy a támadás következtében “a Dunaferr pénzügyi helyzete még súlyosabbá vált”. Pontos információt azonban – ahogyan korábban sem – ezúttal sem közölt a menedzsment, és nemhogy a 2020-as számokat nem ismeri a közvélemény, de még a 2019-es számokat sem, elfogadott beszámoló hiányában.

A menedzsment állítása szerint a támadó akció miatt megijedtek a hitelezők és többen lenullázták a cég hitelkeretét, a vásárlók nem mernek megrendeléseket leadni, főleg nem hajlandók előleget adni. A cégvezetés (amit egyébként a kisebbségi tulajdonos nem ismer el) úgy folytatja: A dunaferr még a korábban elért 60%-os szinten sem tudja kihasználni kapacitásait, a javuló feltételek ellenére sem.

“Decemberi termelésünket így újabb veszély fenyegeti az alapanyagok hiánya miatt” – ismerik el.

Az Esti Újság úgy tudja a vasműben dolgozó több mint 3 ezer ember a járandosságait sem kapja meg egészében, ami remek hír így az ünnepek előtt.

Sajnos a városi sportélet támogatását is megvonta a Dunaferr, így a kézilabda, futball, jégkorong szakosztályok komoly bajba kerültek.

A kormány részéről eddig semmiféle munkahelyeket megtartó akcióterv nem került bejelentésre és más sem.

Persze lehet a háttérben folynak a tárgyalások és nem kizárt az sem, hogy a Dunaferr mondjuk egy új magyar milliárdos kezébe kerüljön.

(csákány)