hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank 4,5 milliárdot fizetett egy Tiziano-képért, amely 2005-ben még ismeretlen olasz mester műveként tűnt fel egy aukción. Akkor 140 millióért vette meg egy műgyűjtő, a jegybank most, milliárdokat fizetett érte. Az általunk megkérdezett szakértők szerint rizikós dolog festményekbe fektetni bár azt elismerték jobb mint egy brókerkötvény.

tiziano

Megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében – közölte honlapján csütörtökön az MNB. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek.

Természetesen megkerestünk több műkereskedőt, neves antikvitások tulajdonosait, akik elismerően szóltak az MNB Értéktár programjáról, sőt dícsérték annak fontosságát. A festmények vásárlásával kapcsolatosan azonban több szakértő jelezte, hogy kockázatos befektetés, hisz egy egy adott mű egy egy országban akár dollár milliókat, milliárdokat ér. Pár ezer kilométerrel odébb csak milliókat. Természetesen bukni nem lehet azonban egy egy festmény megvásárlásán. Abban is minden szekértő egyetértett, hogy sokkal jobb befektetés mint bármely hírhedt brókerkötvény.

A honlapon olvasható közleményben emlékeztetnek arra, hogy a tavaly januárban életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben számos nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont. Mint írják, a most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, mielőtt 2005-ben felbukkant a Nagyházi Galéria aukcióján. Az alkotást akkor Pintér Gyula vette meg 140 millió forintért, aki a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe, ekkor derült ki, hogy egy Tizianóról van szó. Pintér már korábban arról beszélt, hogy akkor érezné biztonságban a művet, ha köztulajdonba kerülne.

Az Értéktár Program elindítása óta az MNB 7,8 milliárdot költött festményekre, ennek több mint fele a Tiziano-képre ment e