hirdetés

Nemcsak a focisták bundáztak, hanem a teniszezők is. Immáron két bírót el is tiltottak, nagy titokban a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél, és további négy sorsa erősen kérdéses. Úgy tűnik, továbbgyűrűzik a januárban kirobbant bundabotrány, amely a tenisz világát érinti.

tenisz bunda

Kazah, török és ukrán bírók kenőpénzt fogadtak el fogadási szindikátusoktól, hogy cserébe élő eredményeket manipuláljanak, így a csalók tudták, hogy ki nyeri az adott meccsen a következő labdamenetet. A Guardian információja szerint  a kazah Kirill Parfenov például a Facebookon írt egy másik bírónak, hogy bundázzon meg egy meccset. Egyelőre erről nem jelentek meg nyilvános részletek, csupán néhány versenyigazgatót, és a teniszszövetségeket értesítették az esetről.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) Denis Pitner esetéről is hallgatott. A horvát bírót tavaly augusztus elején tiltották el egy évre, miután rendszeresen bejelentkezett egy fogadási számlára, amelyről teniszmérkőzésre fogadtak. Az ITF a másik négy bíró esetéről is titkolózott.

A szervezet 2012-ben kötött egy ötéves, 70 millió dolláros szerződést a Sportradar nevű céggel, cserébe folyamatosan nyomon követhet élő mérkőzéseket a legkisebb tornákról is világszerte. A szerződés aláírása után a szövetség arra kérte a bírókat, hogy minden egyes labdamenet után frissítsék a saját meccsük állását a hivatalos tabletek segítségével. Így minden egyes frissítés után tudnak a bukmékerek változtatni a szorzókon.

Azonban a gyanúba keveredő bírók állítólag szándékosan nem frissítették a meccs állását 60 másodpercig, így egy teljes percük volt értesíteni a csalókat, hogy ki nyeri majd a következő labdamenetet. A Guardian szerint egyszerűen küldtek egy SMS-t a fogadóknak, hogy ki nyeri majd a pontot, kire tegyék a pénzt.

A profi tenisz legkisebb tornáin ment a bundázás Kelet-Európában, amelyeket szinte soha nem közvetített egyetlen televízió sem. Ezeken a tornákon a bírókat sem fizetik meg jól (vagy egyenesen önkéntes bírók vezetik a meccseket), így könnyebben lehet őket csalásra bírni kenőpénzzel.

Richard Ings, aki hét évig volt profi bíró teniszmeccseken, azt mondta, tudott olyanról, hogy bírók megszegték a szabályokat, de olyanról még nem hallott, hogy valaki bundázott volna. Aggasztónak nevezte a helyzetet, ugyanakkor elismerte, hogy nem lepte meg a hír.

2014-ben egy francia bírót, Morgan Lamrit tiltották el örökre a tenisztől, mert megszegte a sportág tisztaságáért felelős szervezet, a TIU (Tennis Integrity Unit) szabálykönyvének néhány meg nem nevezett részét. 2015 első kilenc hónapjában 49 gyanús esetet jelentettek, jól jelzi a helyzet súlyosságát, hogy a többi sportág esetében ez a szám 16 volt ugyanezen időszak alatt.

Az Australian Open előtt a BBC és a BuzzFeed közösen indított nyomozása bundázással vádolta a világ legjobb teniszezőit, de neveket nem árultak el. A férfi-világranglista korábbi TOP 200-as játékosát, Nick Landahlt bűnösnek találták egy ausztráliai bíróságon bundázással kapcsolatban, és ugyan két másik vádat ejtettek ellene, de akár tíz év börtönt  is kaphat.