hirdetés

Tíz évre titkosították, hogy pontosan mi is történt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában pontosan. Mint ismert szexuális erőszak ért pár diákot. Az ügyben zárt ülésen tárgyalt az országgyűlés honvédelmi bizottsága is. Okosabbak nem lettünk.

 

Bár a bizottság tagjai mindannyian elítélték az iskolában történteket okosabbak nem lettünk. Sőt jó pár évtizedig nem is leszünk, gyorsan titkosítva lett minden.

Még májusban derült ki, hogy szexuális bántalmazás történt a debreceni honvéd-középiskola kollégiumában. Egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai lekötöztek és análisan megerőszakoltak, vagy “legalábbis ilyen jellegű tevékenységet folytattak”. Az ülést Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte

A parlamenti bizottság zárt ülését Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke kérte az érintett fiatalkorúak személyiségi jogainak védelme és a folyamatban lévő nyomozás miatt. Kósa Lajos az ülés után azt mondta: a honvéd katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a Honvédelmi Minisztérium csak fenntartója az iskolának. Kósa szerint a bizottság tagjai közül mindenki elítélte az erőszakot. Semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene.

Kósa Lajos elmondása szerint az iskola igazgatója az ülésen azt mondta: átszervezéseket kezdeményezett az iskolában és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék. Az elkövető diákokat elbocsátották, a HM feljelentést tett a rendőrségen. A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

A jobbikos Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után azt mondta: tíz évre titkosították az elhangzottakat, de igaznak bizonyult az, ami a hvg.hu cikkében megjelent. Varga-Damm szerint nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, hiszen bűncselekmények is történnek. A fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék.

A szocialista Harangozó Tamásnak az ülés után az volt az érzése, hogy megpróbálták eltussolni az ügyet.

A DK-s Vadai Ágnes azt mondta: a bizottsági ülésen alaposan kikérdezték az iskola igazgatóját, aki részletesen beszámolt a történekről. A konkrét ügyről azt mondta, nem egyszerű egyedi esetről van szó. Vadai álláspontja is az volt, hogy “nem túl gyorsan” folytatták le a fegyelmi eljárást.