hirdetés

Tétet emelt a Tesla
2015-08-17 23:30

Összesen mintegy 652 millió dollár bevételt remél a Tesla Motors attól, hogy újabb részvényeket bocsát ki. Állítólag 2,1 millió dollárnyi új papír piacra dobását jelentette be a főleg elektromos autóiról ismert kaliforniai cég, pénteken azonban még emelték a tétet újabb 690 ezerrel.  A gyors kibővítést az indokolhatta, hogy csütörtökön a higítás ellenére is 1,8 százalékkal emelkedett a Tesla árfolyama, amely az év eddig eltelt részében összesen 9 százalékkal nőtt. Nos egy tény Magyarországon is száguldozik már jó pár Tesla az utakon. 

Tesla

A második negyedévét 1,2 milliárd dollár árbevétel mellett 184 millió dollár veszteséggel záró Tesla készpénzállománya egy negyedév alatt 359 millió dollárral, 1,15 milliárdra apadt, márpedig a cég nagy projekteken dolgozik. A harmadik negyedévben kezdik árulni a Model X városi terepjárót, jövőre pedig készen kell lennie a Model 3 nevű olcsóbb elektromos autónak is. Az alapító tulajdonos-vezérigazgató Elon Musk jövőre akarja beindítani a Nevadában épülő óriási akkumulátorgyárat, amelyre a házak energiaellátását forradalmasító berendezésüket is alapozzák.

A Tesla több mint 4 milliárd dollár forrást gyűjtött már a piacon 2013 óta. Elon Musk várakozásai szerint a termelés és az értékesítés felfutásával jövőre már pozitív lesz a cash flow. Ehhez negyedévenként 22 ezer elektromos autót kellene eladni – számolnak elemzők –, szemben az idei második negyedévi 11,5 ezerrel. Ágazati szakértők szerint a Tesla Motors egyelőre 4 ezer dollárt veszít minden egyes autón.