hirdetés

Szimbolikus temetéssel tiltakozott a Greenpeace a furcsa állami földárverések ellen a Földművelésügyi Minisztérium előtt. A vidéket eltemették a környezetvédő aktivisták, de ígérik, feltámadnak.

greenpeace temetés

Az elmúlt egy hét tapasztalataiból is jól látszik, hogy valóra vált az, amire októberben már figyelmeztettünk: az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis, helyi gazdák elől. Ráadásul nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem, és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét.

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra.

Követeljük a kormánytól, hogy vegye komolyan a saját terveit: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Tervet – A Nemzeti Vidékstratégiát (2014–2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját. A Greenpeace elítéli az állami földek ily módon történő kiárusítását.

De „feltámadunk”. Nem hagyjuk elhallgattatni az igazság hangját, sőt másokat is bátorságra biztatunk: arra, hogy emeljék fel szavukat a tisztességtelenséggel, jogtalansággal és a pusztítással szemben. Minden eszközünkkel továbbra is harcolni fogunk nemcsak Kishantos újrateremtéséért, hanem az ország minden kis, családi gazdaságának érdekeiért, a magyar mezőgazdaság fenntartható jövőjéért, amely az ökológiai termelést és egyben a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátását jelenti.

(Fotó: Greenpeace)