hirdetés

Teljes szigor a reptereken
2014-07-10 00:38

Újabb szigor a reptereken. Ezentúl nem lehet azon elketronikai eszközőket felvinni majd a repülőkre, amelyeket nem tudják bekapcsólni a tulajdonosai. A biztonsági szigorítás azért lépett életbe mert a C.I.A. és az angol titkosszolgálat információi szerint csenedes bombákat gyártanak a terroristák , amelyeket pici elketronikai eszközökben tudnak elrejteni.

reptéri ellenőrzés

Elsősorban a laptopok és a mobiltelefonok – teljes feltöltését kéri a brit kormány mindazoktól, akik repülőgéppel utaznak Nagy-Britanniába, illetve onnan külföldre. A brit közlekedési minisztérium által szerdán közzétett felhívás szerint a biztonsági ellenőrzés során vizsgálhatják a brit célállomásokra, illetve brit repülőterekről más országokba tartó utasok elektronikus eszközeinek töltöttségi állapotát, és ha ezek nincsenek feltöltve, akkor nem vihetők fel a fedélzetre.
A minisztérium ezért azt kéri az utasoktól, hogy az utazás előtt mindenképpen töltsék fel teljesen azokat az elektronikus eszközeiket, amelyeket magukkal akarnak vinni az utastérbe. A tárca közölte: “nyilvánvaló okokból” nem fejti ki részletesen, hogy az intézkedés mely útvonalakra vonatkozik.
A szerdai felhívás a minisztérium tájékoztatása szerint összefügg az amerikai kormány minap bejelentett hasonló biztonsági szigorításaival, de közlemény nyelvezete egyértelműen arra utal, hogy az elektronikus eszközök feltöltésének ellenőrzésére nemcsak a Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba tartó utasok számíthatnak.
A brit közlekedési minisztérium nem részletezte az intézkedés okát sem. Előzőleg azonban a brit és az amerikai sajtóban olyan értesülések jelentek meg, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő, Szíriában és Jemenben tevékenykedő szélsőséges csoportok kis méretű elektronikai eszközökbe beépíthető és repülőgépekre csempészhető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak.
A héten a legnagyobb brit-amerikai légi forgalmat lebonyolító társaság, a British Airways saját hatáskörében hasonló szigorításokat jelentett be. A cég közölte, hogy Amerikába induló járatainak utasait a biztonsági ellenőrzést végző személyzet felszólíthatja elektronikus eszközeik – mobiltelefonok, laptopok, táblagépek, elektronikus olvasók – bekapcsolására és az eszközök töltöttségének és működőképességének bemutatására. Az eszközöket az utazás előtt teljesen fel kell tölteni, a feltöltetlen, nem bekapcsolható szerkezeteket nem lehet felvinni a repülőgépekre.
A cég hangsúlyozta, hogy elromlott – vagyis nem a feltöltetlen telepek miatt, hanem egyéb műszaki okokból nem működő – elektronikus szerkezeteket sem lehet felvinni repülőgépeinek fedélzetére. A British Airways külön kéri a Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba tartó átszálló utasait, hogy utazásuk első szakaszában ne merítsék le a náluk lévő elektronikus eszközök telepét, mert a brit repülőtereken “nagyon korlátozottak” az újratöltési lehetőségek.