hirdetés

Arszenyij Jacenyuk, ukrán miniszterelnök szerdán Kijevben jelentette ki: tudomására jutott, hogy Oroszország azt tervezi, hogy télen elzárnák a gázszállítást Európa felé – írja a Reuters. Kijelentése ismét elmérgesítheti Ukrajna és Oroszország viszonyát.

orosz ukran gazvita

Az ukrán miniszterelnök arról is beszámolt, hogy Ukrajnának további 5 milliárd köbméter orosz földgázra lesz szüksége, viszont a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak van még 3,1 milliárd dollár tartaléka gázvásárlásra.

Június 16. óta csak akkor kapnak az ukránok orosz gázt, ha előre kifizetik az árát, ugyanis Ukrajna 5,3 milliárd dolláros tartozást halmozott fel Putyinékkal szemben. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben álláspontjuk nem változott. Közölte, hogy az ukrajnai tranzitszállításokról, azoknak megbízhatóságáról, a Déli Áramlat európai gázvezeték építéséről, és a németországi Opal gázvezetékhez való orosz hozzáférésről az Európai Bizottság illetékesével kívánnak tárgyalni.

Ukrán kollégája, Jurij Prodan azt nyilatkozta, hogy Ukrajna nem fogja elzárni a területén átmenő földgáz tranzitvezetékeket, mivel országa ezt sohasem tette meg, és a tranzit szerinte a Gazprom orosz állami energetikai cégtől függ. Az európai forgalmazóknak és energetikai cégeknek ugyanis nincs szerződése a tranzitvezeték ukrán működtetőjével.