hirdetés

Javában zajlik és tart a pedagógusok sztrájkbizottsága által meghirdetett egész napos sztrájk. Azt egyelőre nem tudni, hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. A diákok felügyeletéről minden iskolában gondoskodni kell, amelyik tanár nem sztrájkol, annak órát kell tartania. Van, ahol volt presszió a sztrájk ellen, van, ahol nyomásgyakorlás is volt a tekintetben, hogy ne sztrájkoljanak a tanárok. 

tüntetés pedagógus-vajda

Az egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, azért, hogy nyomatékosítsa 25 pontban megfogalmazott követeléseit, egyebek mellett az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését. A sztrájkbizottság többször tárgyalt a köznevelési államtitkárság képviselőivel, és bár a felek nyilatkozatai szerint több kérdésben közeledtek az álláspontok, nem tudtak megállapodni.

Ma délben öt percre leáll az ország – legalábbis akkor, ha sokan csatlakoznak a sztrájkoló pedagógusokhoz. Az országos pedagógussztrájk napjára Galló Istvánné kért öt perc szolidaritást mindazoktól, akik szerint az oktatásban, a szociális szférában és az egészségügyben rosszul mennek a dolgok.

Közben Rétvári Bence államtitkár értetlenségének adott hangot, hogy miért is szükséges a sztrájk. Szerinte a nyitott kérdések négyötödéről közel van a megállapodás.

A mai általános pedagógussztrájk előtt számos településen a tankerületi vezetőktől, sőt polgármesterektől is érkezett fenyegetés – erről Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke beszélt az egyik kereskedelmi tévén.

A sztrájk miatt azonban senkinek nem lehet bántódása, de mindenkit csak az védhet meg, ha összefognak, de a tanárokat érintő fenyegetést nagyon nehéz bizonyítani – mondta az elnök. Galló Istvánné a tervezett öt perces 12 órai leállásról csak annyit kért, hogy délben mindenkinek jusson eszébe, hogy ez az öt perc a gyerekekről, a jövőről szól.

Bekérték a sztrájkra készülő tanárok nevét Kaposváron a Kodály Központi Iskolához tartozó valamennyi intézménytől.

A Somogyi Hírlaphoz forduló pedagógusok szerint ez nyomásgyakorlás. A kérést az iskoláknak kiküldött e-mail feladója azzal indokolta, hogy mindenhol kell legyen tanár, aki a gyerekekre felügyel. Ezért kell tudnia a munkáltatónak, hogy kik sztrájkolnak. A nevekre azért van szükség, mert aki nem veszi fel a munkát, annak arra a napra nem jár fizetés.

(Fotó: illusztráció)