hirdetés

A Nébih megint lecsapott. Azonban most orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vontak ki a forgalomból, mert azok magnéziumtartalma csak a negyede volt a szükséges értéknek.

orchidea

Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vontak ki a forgalomból, mert azok magnéziumtartalma 2 százalék helyett csupán 0,5 százalék – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az alacsony hatóanyag-tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a hivatal, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult. A tájékoztatás szerint a 30 megvizsgált terméknél a jelölést és a címkézést megfelelőnek találták, 12 tételből azonban kettőnél minőségi problémát talált a Nébih laboratóriuma.

Az OBI  Hungary Retail Kft.-nél forgalmazott tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talaj termőképességét javítják.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyag-tartalma nem éri el a deklarált értéket, mivel így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. Emellett a mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és műtrágyák közvetve vagy közvetlenül hatással vannak az asztalra kerülő élelmiszerekre, valamint nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is.

A felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a Nébih a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.

(Fotó: Fitoland)