hirdetés

Továbbra is sztrájkolnak a fogorvosok, hiába fogadta el pénteken a kamara fogorvosi tagozata a kormány utolsó pillanatban érkezett javaslatát. A kamarát állítólag nem hatalmazták fel a tagjai, hogy elfogadják a késői ajánlatot.

 

A hétfőn kezdődő, két hetes fogorvosi demonstráció előtti utolsó pillanatban többletfinanszírozást ajánlott a kormányzat az alapellátóknak. A követeléseket csak részben teljesítő javaslatot a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei elnöksége 19:3 arányban támogatta -írta a Népszava.

Azonban a megmozdulásra készülők 1167 tagú Facebook csoportjában is szavazásra bocsátották a javaslatot, amelyen az első 12 órában válaszoló csaknem félezer orvos 97-98 százaléka határozottan elutasította azt, és kitart az akció mellett.

A kormány ajánlata a következő:

Az alapellátó fogorvosok még az idén 1,5 millió forintot kapnak. Jövőre 250 ezerrel, 2021-től pedig újabb 140 ezer forinttal emelik a praxisok havi díjazását.

A szavazáshoz fűzött kommentek szerint a fogorvosok sérelmezik, hogy a kamara semmibe vette a tagjait. Egyes vélemények szerint ezen ajánlat elfogadására a kamara nem kapott felhatalmazást.

Az is firtatták, hogy miért csak a megmozdulás előtt két nappal, az utolsó pillanatban állt elő az ajánlatával a kormányzat, miközben már évek óta kérik, hogy fizessék meg a térítésmentes kezelések költségeit. Egy orvos szerint lassan akár ki is írhatnák a rendelők ajtajára, hogy csak annak tömnek, aki hozza magával a beavatkozáshoz szükséges anyagokat is.

A szavazást elindító keszthelyi fogorvos, Nagy Ákos a lapnak azt mondta: az elnökség döntése nincs szinkronban a tiltakozó akcióban résztvevők szándékával. Így hétfőn országszerte elindul a meghirdetett akció, eddig pedig csak nagyon kevesen mondták, hogy visszalépnek.

A betegeket tájékoztatták, hogy ezalatt csak ügyeleti ellátás működik majd.