hirdetés

A vasutasnapig várnak, aztán tüntetnek. Ultimátumban követeli a MÁV-csoport vezetésétől a változást, a megbecsülést, az elismerést, valamint a létszámhiány, az alacsony bérek és a rossz körülmények miatt mostanra eluralkodott általános krízis felszámolását a Vasutasok Szakszervezete. Amennyiben nem lesz elmozdulás, hatalmas demonstráció várható az állami cégnél.

 vonat NyugatiA VSZ július 9-éig, a vasutasnapig ad határidőt az érdemi tárgyalások megkezdésére. Amennyiben a cégvezetés a megadott határidőig sem reagál a követelésekre, országos figyelemfelkeltő akciósorozat kezdődik a vasútnál – írja közleményben a szakszervezet.

A VSZ-szakszervezet tavaly, tíz hónappal ezelőtt, szintén a vasutasnapra időzítve pontokba szedte a súlyos problémákat – alacsony bérek, kritikus létszámhiány, áldatlan munkakörülmények, indokolatlanul szigorú és rossz vizsgáztatási rendszer, az életpályamodell hiánya stb. –, és kiáltványban követelte a MÁV-csoport vezetésétől az áldatlan állapotok megszüntetését, és a szakma becsületének a visszaállítását. A kiáltvány megfogalmazása óta eltelt tíz hónapban azonban érdemben semmi nem változott, még csak komolynak nevezhető tárgyalás sem kezdődött el a többször jelzett problémákról – írta közleményben a szakszervezet.

Nem kezdődött el a hírhedten alacsony vasutasbérek felzárkóztatása sem, egyre súlyosabb a létszámhiány – már a mérnökök is menekülnek a süllyedő hajóról –, változatlanul hiányzik az erkölcsi megbecsülés, s továbbra sincs jele annak, hogy a cégvezetés bármiféle erőfeszítést tenne a szakma régi becsületének a visszaállítására – sorolja a gondokat Meleg János. A VSZ elnöke, aki  felhívja a figyelmet arra is, hogy az erre az évre kötött bérmegállapodásban foglaltakat sem tartotta be a MÁV, így az ígéretek ellenére sem tárgyalhattak a középtávú megállapodásról, a kollektív szerződés átfogó módosításáról és az életpályamodell kialakításáról sem. Pedig ez utóbbira éppen most a legkedvezőbb a helyzet, hiszen a vállalatcsoport 39 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet – emlékeztet az elnök.