hirdetés

Lesznek újra Szomszédok. Nemrég  március 11-én helyezték el a Budafoki Szomszédok piacának alapkövét a „Budafok-Belváros új piac létesítése és közterületi rehabilitációs program a Játék utca térségében” elnevezésű, fővárosi támogatással megvalósuló projekt ünnepélyes nyitórendezvényén. Az eseményt Karsay Ferenc polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: „A fejlesztés előkészítésének kezdetétől sokat dolgoztunk azon, hogy a lehető legszélesebb körben egyeztessünk az új piac kialakításával kapcsolatban.” A rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Szeneczey Balázs főpolgármester helyettes és részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is.

 karsay piac

Az új Budafoki Szomszédok piaca nevével is fémjelzi az egykori, máig népszerű televíziós sorozatot, amelynek számos jelenetét a régi piac területén forgatták. Ebből kifolyólag Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a sorozat egykori szereplője vállalta az esemény moderálását.

„A projektre elnyert körülbelül 365 millió forint fővárosi támogatáshoz közel ugyanennyit tett hozzá Budafok-Tétény Önkormányzata, ami részben a pályázati önrészt, részben az új piachoz kapcsolódó járulékos fejlesztéseket – utak, közművek stb. – költségét jelenti.”- tájékoztatott Németh Zoltán, városfejlesztésért felelős alpolgármester.

A munkálatokat 2015. januárban kezdte meg Laterex Építő Zrt. Az építkezés első részének végén a csarnok épülete készül el 2015. július végéig, a második ütemben már az üzleteken belül zajlanak majd a munkálatok, amiket a kereskedők és az önkormányzat együtt fog végezni. A befejező részben pedig a régi piac területén egy új közparkot alakítanak ki. Ezzel párhuzamosan megnyílik a gépjárművek előtt a Pécsi utca Városház tér és Duna utca közti része, új összeköttetéseket és parkolóhelyeket teremtve a piac környékén.

Karsay Ferenc polgármester a projekt bemutatásakor elmondta: A jó és tartós végeredmény elérése érdekében a kivitelezés során kizárólag jó minőségű anyagokat építenek be: kiváló hőszigetelési képességű téglafalat használnak, mintegy 800 négyzetméternyi felületen. Az acél tartószerkezet horganyzott, festett kivitelben készül el, melynek össztömege meghaladja majd a 95 tonnát. A tető jó hőszigetelésű és a tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő anyagokból épül majd meg, a homlokzatot pedig homlokzati burkolótéglából, valamint perforált lemezből építik meg. A tervezés során az esztétikum és funkcionalitás mellett fő szempont volt, hogy az épület megfeleljen a kor követelményeinek és a piacra látogató vásárlók, családok igényeinek is.