hirdetés

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban. Vasárnap korlátozzák a közlekedést. Akit érint, figyeljen, mert akár százezer forintba is kerülhet a hétvégi autókázás. 

szmogriado

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. Tarlós István főpolgármester ugyanis szombat hajnalban elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Budapesten. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.  A matricát a járművek hátsó rendszámtábláján lehet ellenőrizni.

Az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a szombati nap eredményei jelentősen javulnak, és nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása vasárnap hajnalban.

A szabályt megszegők 100 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak, de a rendelet sok-sok kivételnek is helyt ad. Így esetlegesen piros, fekete besorolásuk ellenére is közlekedhetnek a helyi, helyközi és távolsági közlekedési járművek, a taxik, a megkülönböztető hang- és fényjelzéssel felszerelt járművek, a DT rendszámos diplomáciai és konzuli autók, betegszállító járművek stb.

A főpolgármester a közösségi közlekedés előnyben részesítésére, a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák használatának mellőzésére kéri az embereket a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében. A szolgáltató-, illetve termelőtevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit pedig porkibocsátásuk csökkentésére szólította fel határozatában.

A Fővárosi Önkormányzat a riasztási fokozat elrendelését azzal indokolta, hogy a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye csütörtökön és pénteken is meghaladta a riasztási küszöbértéket a főváros hat-hat mérőpontján, és a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható javulás.