hirdetés

Simicska ki lett fizetve kamatostul Simicskának mennie kell. A Fidesz már régóta törpöl állítólag azon, hogy a fő gazdasági támogatójuk és a miniszterelnök régi hű társát miként tudhatnák kegyvesztetté nyílvánítani, esetleg elküldeni, netán úgy tenni mintha el lenne lehetetlenítve. Kérdés , hogy a balhé valós-e vagy csak színjáték. S szintén érdekes felvetés, hogy mit hoz a jövő és a sakkjátszmát ki miképp folytatja.  Sok szakértő szerint a Fidesz fennmaradása, a párt hosszútávú érdekei miatt döntött úgy Orbán Viktor, hogy hátat fordít Simicska Lajosnak – írta a Népszava a kormányfőhöz közeli forrásokra hivatkozva.

pusztai zsuzsa , liszkay g‡bor , nyerges attila , simicska lajos

Tény kérdése, hogy a mostani politikai rendszernek azon emberekre, akik régóta velük vannak, akik jóban rosszban ott voltak, nos ezekre már nincs szükség. Sőt ezen személyeket, akik évtizedekig lojálisak voltak, bizony úgy tűnik mintha elüldöznék. Nos a történelemből tudjuk , hogy sok rendszer, birodalom, a római, de a szovjet is ilyen volt. Nos Simicska is ezen körbe került akarva akaratlanul. Igen, mert azt nem tudhatjuk ez az orbáni-simicska ügy nem-e színjáték ? Lehetne ugyanis az, hogy szépen angolosan tudjon távozni a régi jó barát, aki sokszor segített, akár tanácsokkal, akár súlyos milliárdokkal és, akinek a segítsége meg lett busásan hálálva.
De lehet, hogy ez a régi jó barát ugyan sokat segített de már túl sokat is tud. S ez sok sok politikusnak már házon belül is szúrta a szemét. S talán itt kezdődik az igaz történt, hisz aligha hihető, hogy egy régi majd 30 éves barátságot így ki lehetne dobni a kukába. Így nem lehet befejezni egy több mint barátságot, túl életszerűtlen. Persze lehet addig addig a rémtörténeteket mondani, s tábortűzi meséket sugdolózni, vagy épp olyan tanácsokat adni, amely alapján a sok lúd végül disznót győzőtt. Ez is egy lehetőség.
Mindezt erősíti az is, hogy már egyre több orbáni rokon és jóbarát nyer el ezt azt, különféle milliárdos, tízmilliárdos közbeszerzéseket. Azonban, aki azt hiszi, hogy Simicska eltávolítása sokat segít a kormányon, az nagyot téved és rosszul sakkozik, rosszul játszik.
A Népszava a kormányfőhöz közeli személyekre hivatkozva azt írja, Orbán nem tartotta jó stratégiának „egyetlen erőcentrum” kiszolgáltatottjának lenni, ezért igyekszik kedvezni másoknak. Bár az „új oligarchákat” nehezebb lesz egyben tartania – nem beszélve arról, hogy a milliárdos nagyvállalkozóval 35 éves barátságot veszített el – , mint egyik forrásunk fogalmazott, a korrupciós vádak levetkőzéséhez és a további hitelvesztés megakadályozásáért “áldozatot kellett felmutatni”. Ezt a kormánypárt a „fekete péntek” – azaz a Simicska-lapok vezetőinek távozása, majd a vállalkozó viharos sajtónyilatkozatai – óta úgy kommunikálja, hogy bizonyos körök nem szeretnek adót fizetni; a taktika az RTL Klub és a reklámadó ügye óta is ismerős.
Mindezzel egybecseng Juhász Attila és Krekó Péter politológusoknak az Élet és Irodalomban megjelent elemzése, amely szerint a harmadik Orbán-kormány eddig másról sem szólt, mint hogy Orbán „megpróbál megszabadulni azoktól a tényezőktől, amelyekről úgy érzi, még valamiféle kontrollt jelentenek hatalma felett”. Ám mivel az államigazgatásban is jócskán találni a vállalkozóhoz lojális embereket, Juhászék szerint a kapcsolat elmérgesedése miatt szinte lebénult az államigazgatás; kérdéses, ez a bizonytalanság nem válik-e az államigazgatás és a kormányzás tartós vonásává.
“Ilyen vitákban nem vehetünk részt, a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa. Hogy ki milyen stílusban mit mond, hogy valaki nem szeret adót fizetni, az nem a mi dolgunk” – szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádión Orbán Viktor így hárította Simicska nyílt hadüzenetét. Egykori barátjára a neve említése nélkül utalt; a „kávéházi legendákkal” Orbán az üzletembernek vélhetően arra a megjegyzésére is próbált célozni, amely szerint „sok mindent tud” Orbánról.
Simicska szabadszájúsága ugyanakkor nem lephette meg Orbánt – erről friss számában a Figyelő írt. Annál inkább meglepődhetett azon, hogy kollégiumi barátja, üzlettársa a nyilvánosság előtt beszélt róla durván. „Orbán hiú ember (…) Aki Orbánt egy ország előtt illet olyan szavakkal, amilyenekkel Simicska tette, az az ember leírta magát a miniszterelnöknél” – írta a Figyelő, hozzátéve: Simicska kifakadásának éppen a régi keletű barátság volt az oka.
A tavaly nyáron vihartempóban áterőltetett reklámadóval a miniszterelnök a vállalkozót is figyelmeztetni akarta; Simicska szerint akkor már április óta nem beszéltek.
“Magyarországon szükségünk van reklámadóra, van reklámadó, nem tudunk eltekinteni az ebből származó bevételtől, az összes többi kérdés technikai” – mondta tegnap a kormányfő , aki szívesen elkerülné az RTL-csoport által Brüsszelben kezdeményezett eljárást. A tulajdonos Bertelsmann-csoport vezetője, Thomas Rabe február 24-én jön Magyarországra, vélhetően megállapodnak az adó 5 százalékra mérsékléséről, ám emiatt Simicska cégeinek is legalább kétszer annyit kell fizetniük.
Ezzel párhuzamosan Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet először felmondott, majd magát meggondoló főszerkesztő-helyettese tegnap nyilatkozatban kért elnézést, amiért “elhamarkodott, rossz döntést” hozott. Számára D. Horváth Gábor főszerkesztő garancia, hogy a lap nem fordul vállalhatatlan irányba, ezért döntött a maradás mellett.

( Esti Újság-Népszava )