hirdetés

A magyar-horvát határátkelőhelyek építésének gyorsításáról, valamint a két országot összekötő gázvezetékrendszer kétirányúsításáról is tárgyalt Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettessel Budapesten.

A találkozón – amelyről Fülöp Judit, a kijelölt miniszter-helyettes sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t – megállapodás született arról, hogy a közös határ mentén működő kis- és közepes vállalkozások fejlesztése, valamint a határ menti együttműködés előmozdítása érdekében felgyorsítják a határátkelőhelyek építését, amiről korábban keretmegállapodást kötöttek.

Szíjjártó Péter tájékoztatta  kollégáját, hogy Magyarországon 2018-ig elkészülnek azok a beruházások, amelyek a Budapest-Eszék autópálya összekötéséhez szükségesek.

A felek megállapodtak abban is, hogy a két kormány elvégzi a szükséges lépéseket a Budapest és Rijeka közötti vasútvonal fejlesztése érdekében.

Szijjártó Péter véleménye szerint az egész régió energiabiztonsága szempontjából kiemelt fontosságú egy LNG (cseppfolyós gáz) terminál megépítése a horvát tengerparton, valamint a két ország gázvezetékrendszereit összekötő interkonnektor kétirányúsítása. A politikus a horvát külügyminiszter-helyettest arról biztosította, hogy Magyarország kormánya stratégiai fontosságot tulajdonít ezen fejlesztéseknek.